Selamat Iduli Fitri

Selamat Iduli Fitri

Klik kelaman FB Wak Labu Farm

Sunday, October 4, 2015

PRU-14 : Siapa akan korbankan kerusi demi AMANAH?

Susan Loone

"Khianat dan terburu-buru!" kata seorang pemimpin PAS mengulas pelancaran Parti Amanah Negara pada Hari Malaysia.

"Tidak realistik!" katanya merujuk kepada pengumuman Ketua Menteri Lim Guan Eng pada 23 September bahawa Pulau Pinang sekarang adalah kerajaan Pakatan Harapan yang meliputi DAP, PKR dan Amanah.

Setiausaha PAS negeri itu Fadzil Mohd Kemi berkata ia tidak realistik kerana Pakatan Harapan mengisytiharkan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon perdana menteri jika gabungan baru pembangkang itu menang pilihan raya umum ke-14.

Bekas ketua pembangkang itu menjalani hukuman penjara lima tahun berhubung kesalahan meliwat dan tidak boleh memasuki gelanggang poltik sehingga 2015.

Tetapi, ia dilihat gabungan pembangkang itu, tanpa PAS, bersedia berdepan pilihan raya umum, selepas Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) meluluskan pertukaran nama Parti Pekerja-pekerja Malaysia kepada Parti Amanah Negara.

Namun, persoalannya yang tinggal sama ada Amanah dan Pakatan Harapan boleh menjadi alternatif yang berdaya maju kepada PAS dan BN, kata Fadzil.

Pembangkang perlukan PAS

Fadzil berkata, tanpa PAS, atau kemampuan mereka mendapat sokongan orang Melayu di kawasan itu, Pakatan Harapan akan gagal dalam usaha mereka untuk menawan Putrajaya.

Sesebuah parti itu dilihat tidak berguna jika tidak boleh bertanding dan menang (sekurang-kurangnya satu kerusi) dalam pilihan raya tetapi persoalan lebih utama sama pada AMANAH sekarang bukan mengenai kemenangan, tetapi kerusi mana yang boleh mereka tandingi.

Satu-satunya parti yang tidak bertentangan dengan AMANAH adalah DAP, walaupun orang yang tidak selesa dengan pihak yang muncul sebagai perkauman atau cauvinis, dan yang lebih suka kepada lebih 'solekan' Melayu/Islam, akan memilih menyertai AMANAH dan bukannya PKR atau DAP.

Tanpa syak lagi, terdapat ramai yang berada di atas pagar, dan lebih berminat untuk tidak memilih parti politik yang mana mereka merasakan amalan mengagumi tokoh seperti PAS lakukan kepada Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan PKR untuk Anwar selaku bekas timbalan perdana menteri.

Maka undi akan berkurangan dengan Umno masih kuat dalam permainan ini, sekalipun kritikan mendakwa parti itu parti itu sudah lama dan hanya boleh membuat kemajuan di kawasan tengah Melayu luar bandar dengan rasuah dan mengancam masyarakat jika pembangkang berkuasa.

PAS dan PKR mempunyai kerusi mereka pada pilihan raya umum lalu walaupun kedua-dua parti bertembung pada tujuh kerusi, mendorong pelbagai persoalan oleh masyarakat umum.

AMANAH, sebuah parti baru, perlu bekerja daripada kosong. Tetapi dengan siapa mereka akan berunding?

Hadi membuat kenyataan jelas, bahawa AMANAH adalah pengkhianat parti, "lebih teruk daripada musuh" seperti yang beliau anggap kepada pemimpin yang disingkirkan dan menubuhkan parti baru itu.

Ini bermakna AMANAH hanya boleh berunding dengan PKR. Adakah PKR sedia berkongsi kerusi dengan AMANAH?"

[Baca berita asal]