Klik kelaman FB Wak Labu Farm

Saturday, February 6, 2016

Putera Almarhum Raja Saudi penderma RM2.6b, kata Apandi

Seorang putera kepada Almarhum Raja Abdullah Abdulaziz Al Saud adalah individu yang menderma RM2.6 bilion kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak, demikian menurut Peguam Negara, Tan Sri Mohamad Apandi Ali.

Bagaimanapun, beliau enggan memberikan identiti penderma tersebut. Raja Abdullah yang meninggal dunia Januari tahun lepas, mempunyai sembilan anak lelaki dan 10 anak perempuan.

"Kami tahu nama (penderma itu). Dia bukan Almarhum Raja Saudi tetapi anak raja itu. Dia masih hidup," AG dipetik oleh Sinchew Daily sebagai berkata dalam satu temubual eksklusif.

Apandi berkata, pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah mendapat satu kenyataan daripada penderma tersebut seperti yang diperincikan dalam laporan badan anti-rasuah itu.

Beliau juga menegaskan bahawa motif di sebalik sumbangan itu tidak penting kerana derma seumpama itu tidak salah di bawah undang-undang Malaysia.

"Mengapa orang bertanya tentang sebab derma itu diberi? Anda perlu bertanya kepada pendermanya. Dia ada berbilion-bilion. (Jika) dia mahu memberikan wang, apa masalahnya?

"Ini adalah wang dia dan urusan peribadinya. Kami tidak mempunyai undang-undang untuk menyatakan bahawa menerima sumbangan politik adalah haram," kata Apandi.

[Baca berita penuh]