Klik kelaman FB Wak Labu Farm

Saturday, February 27, 2016

Rakyat lebih marah bila Dr M buang Anwar, kata Nazri

Anne Muhammad
Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Nazri Aziz berkata, sampai sekarang, rakyat masih marah kepada Tun Dr Mahathir Mohamad berikutan tindakannya melucutkan jawatan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai timbalan perdana menteri dan menteri kewangan pada tahun 1998.

Nazri berkata, keputusan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno menggantung jawatan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai timbalan presiden parti itu tidak sampai menjejaskan rakyat berbanding apa yang berlaku ke atas Anwar.

“Muhyiddin bukan seperti zaman Tun Dr Mahathir buang Anwar, reaksi rakyat sangat kuat, kita lihat banyak demonstrasi.

“Tapi sekarang kita tengok bila Muhyiddin di gugur sebagai timbalan presiden, tak ada apa-apa pun, jadi saya ingat Umno tak terjejas.

“Dulu (masa) Anwar (dipecat) teruk, sampai sekarang kita kena hadapi dia. Tapi Tan Sri Muhyiddin dan Datuk Seri Mukhriz tidak ada apa-apa yang terjejas,” katanya kepada Malaysiakini.

Sebelum ini Timbalan Ketua Umno Bahagian Pagoh Ismail Mohamed berkata, rakyat Johor sangat sedih sekiranya Muhyiddin digantung dari jawatannya.

Mengulas lanjut, Nazri berkata rakyat Johor langsung tidak marah mahupun sedih dengan keputusan tersebut.

Malah, tambahnya, Muhyddin bukan mewakili negeri itu sebaliknya hanya bahagian Pagoh sahaja.

“Kita lihat rakyat Johor tak marah, sedih… tak ada orang Johor yang marah, kita ada orang Johor yang juga MT seperti Datuk Seri Azalina Othman (Pangerang), Mohd Puad Zarkashi (Batu Pahat), Datuk Abdul Aziz Kaprawi (Sri Gading)…

“Kita tahu banyak lagi bahagian yang tidak jadi MT di Johor, mereka tidak suarakan tidak puas hati. Muhyiddin tidak wakili Johor tapi Pagoh je.

“Kita dengar yang bising cuma ketua pemuda bahagian dan timbalan dia, semua yang cari makan dari tangan Muhyiddin itu biasalah mereka bela ketua,” katanya.

Semalam Muhyiddin digantung jawatan sebagai timbalan presiden Umno berkuat kuasa serta-merta.

Penggantungan Muhyiddin itu berkuat kuasa sehingga pemilihan parti akan datang.