Klik kelaman FB Wak Labu Farm

Tuesday, September 13, 2016

Dinafikan hak, Peguam Amerika wakili Anwar mahu temui TPM

Hafiz Yatim
Peguam tersohor Amerika Syarikat, Kimberly Motley berharap dapat bertemu dengan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi petang ini selepas tidak dibenarkan berjumpa dengan anak guamnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim di penjara Sungai Buloh.

Motley dilantik oleh Anwar untuk membantu beberapa kes yang sedang berlangsung, termasuk kajian semula sabitan liwatnya pada bulan Februari 2015.

Menurut Raul Lee Bhaskaran dari firma undang-undang Daim & Gamany yang mewakili Anwar dalam beberpa permohonan itu, firma tersebut telah menulis kepada Jabatan Penjara pada 10 September lalu untuk mendapatkan kebenaran supaya Motley boleh berjumpa dengan bekas pemimpin pembangkang itu.

Walau bagaimanapun, permohonan mereka ditolak.

"Motley menjalankan kes-kes itu secara pro-bono (tanpa bayara)," kata Raul kepada Malaysiakini.

Beliau berkata surat memohon pertemuan dengan Zahid telah difakskan serta dihantar dengan tangan ke pejabatnya, tetapi tiada tindak balas setakat ini.

Motley, seorang graduan lulusan Marquette Law School pada tahun 2003, berkhidmat di Amerika Syarikat dan Afghanistan. Beliau juga telah menjalankan kerja penyelidikan dalam bidang keadilan juvana yang mendapat laporkan di peringkat antarabangsa.

Beliau juga membantu melatih ratusan peguam Afghanistan.

Anwar sedang menjalani hukuman penjara lima tahun.