Klik kelaman FB Wak Labu Farm

Monday, October 24, 2016

'Jika nak ganti Umno berapa kerusi dia dapat tanding?

MELAKA - Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) tidak akan mampu mencorak pentadbiran negara terutama melaksana inisiatif memperjuang nasib orang Melayu dan masyarakat keseluruhannya seperti telah dilakukan Umno sekiranya pakatan pembangkang memenangi Pilihan Raya Umum (PRU) dan membentuk kerajaan.

Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa berkata ini kerana Bersatu, yang‎ dipresidenkan Tan Sri Muhyiddin Yassin, dilihat tidak akan mempunyai kerusi Parlimen majoriti dalam kerajaan pakatan pembangkang untuk mencorak pentadbiran, malah dilihat agak sukar mendapat laluan parti lain untuk bertanding dalam PRU akan datang.

"Muhyiddin kata parti dia (Bersatu) akan ganti perjuangan Umno, kalau nak ganti‎ Umno berapa kerusi dia dapat bakal bertanding (PRU akan datang) adakah DAP, Amanah, PKR dan Pas akan beri laluan kepada dia, sudah tentu tidak.

"Kalau (Bersatu) boleh menang paling banyak 50 kerusi (Parlimen) adakah parti ini boleh menentukan corak pentadbiran negara, kalau tidak boleh jadilah parti si luncai yang menang sorak kampung tergadai," katanya di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Pemimpin Bersama Akar Umbi Peringkat Negeri Melaka di Ayer Keroh di sini yang turut dihadiri Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron, yang juga Pengerusi Umno Melaka.

- Bernama