Klik kelaman FB Wak Labu Farm

Saturday, November 12, 2016

Konvensyen Pakatan: Belum bermula ... dah kelam kabut

 BY WARTAWAN AGENDADAILY
Konvensyen Pakatan Harapan (PH) dijadualkan bermula Sabtu di Shah Alam untuk memuktamadkan pertandingan satu lawan satu antara pembangkang dan UMNO-Barisan Nasional (BN) dalam pilihanraya umum (PRU) akan datang, tapi pada Jumaat dua berita buruk yang diterima oleh DAP, PKR dan PAN.

Yang pertama, parti Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin enggan menandatangani perjanjian menyokong Pakatan Harapan dan meminta lebih masa.

Difahamkan Muhyiddin lebih berminat untuk membentuk pakatan pembangkangnya sendiri yang terdiri daripada PPBM, PKR, PAS tanpa DAP dan PAN.

Dan yang kedua, parti Warisan pimpinan Datuk Seri Shafie Afdal tidak hadir ke majlis tersebut.

Sudha pasti perkara ini memalukan pimpinan PH dan juga Tun Mahathir Mohamad yang dijadualkan memberikan ucaptama di majlis tersebut.

Timbalan Presiden Warisan Darell Leiking berkata parti itu tidak dapat menyertai konvensyen berkenaan kerana dua pemimpin tertingginya terpaksa menghadiri siri jelajah di Kudat dan Maruju.

"Kami dijemput tetapi malangnya Datuk Seri Shafie Apdal dan saya akan menghadiri majlis jelajah di Kudat dan Marudu yang sudah dirancang lebih awal," katanya.

Sebelum ini kepimpinan tertinggi PAS berkata ketetapan untuk tidak menghadiri konvensyen itu diambil memandangkan PAS tidak lagi mempunyai sebarang kerjasama politik bersama DAP dan parti serpihannya, PAN.

Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata bahawa parti itu tidak akan hadir ke konvensyen berkenaan, selain tidak akan menghantar wakil.

Konvensyen PH yang berlangsung itu bagi mewujudkan pertandingan satu lawan satu antara pembangkang dan UMNO-Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Selain itu, pakatan pembangkang juga gagal menandatangani 'perjanjian kerjasama' antara PH dan PPBM pada konvensyen Sabtu, selepas Muhyiddin meminta penangguhan.

Presiden PPBM yang sebelum ini telah bersetuju untuk turut serta, dipercayai telah meminta penangguhan kerana inginkan lebih banyak masa untuk berfikir tentang kerjasama yang dirancang.

Keputusannya memberi tamparan hebat kepada konvensyen PH yang akan diadakan pertama kali sejak ia ditubuhkan tahun lepas bagi menggantikan Pakatan Rakyat.

The Star melaporkan sumber PH berkata majlis menandatangani perjanjian untuk mengalu-alukan PPBM ke dalam keluarga Pakatan Harapan sepatutnya menjadi acara kemuncak konvensyen di mana Tun Mahathir Mohamad akan menyampaikan ucaptama.

Muhyiddin telah bersetuju dengan rancangan itu pada mesyuarat dengan pemimpin tertinggi Pakatan Harapan pada petang Selasa.

Sehari selepas mesyuarat itu, Muhyiddin telah berucap pada satu ceramah di Sijangkang, Kuala Langat, di samping Adun Meru Dr Rani Osman dan Ahli Dewan Undangan (Adun) Sijangkang Dr Ahmad Yunus Hairi dari PAS.

Adun Kota Anggerik, Yaakob Sapari (PKR), juga menjadi salah seorang penceramah.

Keesokan harinya, Muhyiddin telah menghubungi pemimpin PH bagi meminta penangguhan perjanjian kerjasama, bagaimanapun beliau menekankan bahawa beliau tidak mempunyai masalah dengan kandungannya.

Muhyiddin menuntut lebih banyak perbincangan dengan pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan mengenai hubungan mereka dengan DAP dan PAN.

Gabungan itu akan bekerjasama dengan Pakatan Harapan. Bagaimanapun, pemimpin Pakatan Harapan tidak menerima cadangan itu.-11/11/2016