Klik kelaman FB Wak Labu Farm

Monday, June 19, 2017

Najib: PAS suka Umno kerana perjuangan martabat Islam

Bernama
June 19, 2017

Perdana menteri berkata, PAS yang 'dibuli' DAP dalam pakatan pembangkang sebelum ini, melihat Umno dari aspek kebajikan dan pentadbiran yang banyak menguntungkan umat Islam.
JITRA: Prinsip dan perjuangan Umno ke arah kepentingan memartabatkan umat dan agama Islam selama ini menyebabkan PAS “suka” parti itu, kata perdana menteri.

Datuk Seri Najib Razak yang juga presiden Umno berkata, ini kerana PAS yang “dibuli” DAP dalam pakatan pembangkang sebelum ini, melihat Umno dari aspek kebajikan dan pentadbiran yang banyak menguntungkan umat Islam.

“Macam mana pun kita ada berbeza pendapat, kerajaan pimpinan Umno ada prinsip perjuangan dan dia (PAS) nampak perjuangan kita ke arah kepentingan memartabatkan umat Islam.

“PAS sudah serik dengan DAP…bila PAS bersama DAP dia kena buli, sampai PAS pun angkat tangan dan lari,” katanya berucap pada Majlis Berbuka Puasa Perdana Menteri Bersama Rakyat peringkat Kedah dan Majlis Pelancaran Lampu Jalan Kampung Fasa 8 (LJK8) peringkat kebangsaan di Masjid Pering hari ini.

Turut hadir, isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Najib turut menyelar pakatan pembangkang yang dilihat tidak mempunyai kata sepakat dalam membuat sebarang keputusan, sehinggakan siapa bakal menjadi perdana menteri sekiranya pakatan itu menang pun tidak diketahui setakat hari ini.

“Ada orang itu, hidung tak mancung pipi tersorong-sorong. Kalau ikut sistem kita, parti mana menang paling banyak kerusi, dia tubuh kerajaan. Kalau parti kita ada 1 kerusi saja, macam mana nak jadi perdana menteri?” katanya.

Dalam pada itu, perdana menteri berkata, kerajaan akan terus membantu rakyat yang memerlukan bantuan, selain menumpukan pembangunan di kawasan luar bandar melalui pengagihan hasil negara secara lebih sistematik.

Najib berkata, perkara itu akan dapat direalisasikan sekiranya negara terus mencapai pertumbuhan ekonomi baik, misalnya pada suku pertama tahun ini, Malaysia mencatat tahap perkembangan ekonomi 5.6% dan dan antara terbaik di dunia.

“…inilah tugas kita, mana ada keperluan, mana ada kekurangan kita tambah. Misalnya, Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) di Kedah pada tahun lalu kita salurkan RM490 juta…tahun ini kita tidak tahu angkanya lagi, tapi mungkin RM500 juta melibatkan lebih 600,000 keluarga yang mendapat faedah,” katanya.