Klik kelaman FaceBook Wak Labu Farm

Sunday, September 15, 2019

Sokongan Melayu-Islam tidak cukup jayakan kerjasama Umno-PAS, kata Khaled

OLEH ALIFF FIKRI AZIZ
Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata sesiapa yang mendakwa kerjasama tersebut hanya tentang Melayu dan Islam jelas tersasar. 
Foto oleh Hari Anggara

KUALA LUMPUR, 15 Sept — Gabungan Umno-PAS memerlukan sokongan seluruh rakyat, bukannya Melayu dan Islam semata-mata, kata Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Naib presiden Umno berkata apa jua kerjasama mesti mengambil kira kemajmukan negara yang terdiri daripada masyarakat pelbagai kaum.

“Kerjasama Umno dan PAS semata-mata, tidak akan menjelmakan kemenangan politik yang diharapkan. Ini sangat difahami kedua-dua parti,” katanya dalam satu kenyataan.

“Untuk menjadi kerajaan, Umno dan PAS memerlukan sokongan setiap rakyat Malaysia, bukan hanya Melayu dan Islam.”

Mendakwa penyatuan mereka bukan sekadar kesefahaman parti politik, Khaled menegaskan, ia sebenarnya lebih besar daripada itu.

Sehubungan itu, menurut bekas menteri besar Johor, sesiapa yang mendakwa kerjasama tersebut hanya tentang Melayu dan Islam jelas tersasar.

“Umno dan PAS adalah jauh lebih ‘sofistikated’ dan tidak akan sama sekali terjerumus dalam perangkap kaum serta agama yang digambarkan Pakatan Harapan,” katanya.

No comments:

Post a Comment

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-