Tuesday, January 5, 2016

Jangan salah faham kerjasama dengan gabungan

RAZIATUL HANUM A.RAJAK
5 JANUARI 2016

Irmohizam Ibrahim

SHAH ALAM - Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Irmohizam Ibrahim menekankan agar rakyat tidak keliru maksud 'kerjasama' dengan 'gabungan' yang dicanang beberapa pihak mengenai hubungan Umno dan Pas.

Menurutnya, soal gabungan tidak wujud langsung lebih-lebih lagi tiada sebarang perbincangan ke arah itu dijalankan.

"Jangan disamakan kerjasama dengan gabungan kerana kita tidak ada lagi bincang soal itu (gabungan). Kita bincang soal kerjasama demi umat Islam dan Melayu. Tak salah kerana ia terkandung dalam Perlembagaan.

"Apa yang penting, kita kerjasama...jaga isu-isu Melayu dan umat Islam. Parti politik sebagai wadah. Tapi yang paling penting sekali asas utama kerajaan dan masyarakat ialah untuk pastikan bahwa isu libatkan agama dan Melayu ini tidak terhakis kerana kita ada Perlembagaan," katanya kepada Sinar Online, hari ini.

[ARTIKEL BERKAITAN: Lebih 45 peratus tak setuju Pas-Umno kerjasama]

Sejak Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak menghulurkan tali silaturahim kepada Pas, hubungan kedua parti itu menjadi tumpuan.

Menurut Irmohizam, kerjasama yang terjalin antara Pas dengan Umno itu harus membincangkan cara mengukuhkan lagi umat Islam dan orang Melayu serta cara melawan persepsi keganasan.

"Penting dengan adanya kerjasama itu untuk memastikan umat Islam dapat menangani persepsi keganasan tersebut.

"Saya maksudkan, setiap apa yang berlaku terutama sekali masalah-masalah perpaduan Islam atau Melayu, dasar-dasar ancaman kepada umat Islam, kita dapat tangani bersama sebagai sepakat antara parti-parti yang bertunjangkan Melayu dan Islam," katanya.

Mengulas soal kaji selidik oleh Institut Darul Ehsan (IDE) yang mendakwa kerjasama Umno-Pas tidak akan memberi manfaat kepada nasib orang Melayu, beliau menyifatkan hasil kajian itu hanya menunjukkan ketakutan IDE.

"Pada saya, kita harus meneliti (hasil kajian IDE) kerana adakalanya, kajian ini mungkin mempunyai objektif-objektif tertentu. Lebih baik ia dijalankan oleh agensi yang bebas seperti universiti kerana universiti digambarkan benar-benar tidak terkongkong dengan mana-mana agenda politik.

"Kita faham IDE ini dibawah kerajaan negeri Selangor dan sudah tentunya mempunyai (kaitan) politik. Sebab itu saya amat berharap setiap kajian itu harus bebas daripada setiap pengaruh politik," katanya.

ARTIKEL BERKAITAN

Pemimpin Umno sambut kerjasama dengan Pas
KUALA LUMPUR - Umno menyambut baik jika Pas duduk bersama membincangkan pelaksanaan hukum hudud.

Untuk apa Pas perlu bekerjasama dengan Pakatan Harapan? - Iskandar

AIDCNEWS

BNBBC.my – Naib Presiden PAS, Datuk Iskandar Abdul Samad memberi ingatan supaya semua pihak berhenti berharap yang PAS akan bergabung dengan Pakatan Harapan, (PH).

Menurutnya, tiada keuntungan yang akan diperolehi jika bergabung dengan tiga parti dalam PH itu jika akan terus dipergunakan serta sekadar menjadi kuda tunggangan DAP seperti sebelum ini.

“Apa guna sertai Pakatan Harapan? PAS telah putus dengan DAP dan sentiasa diserang oleh AMANAH dan DAP.

“Bagaimana hendak bekerjasama?”soalnya menerusi WhatsApp kepada BNBBC.my bagi mengulas harapan pelbagai pihak yang masih menginginkan penggabungan di antara PAS dengan Pakatan Harapan.

Pada peringkat permulaan, PKR mengumumkan gabungan tersebut bersama DAP dan AMANAH bagi menggantikan PAS.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng melalui akaun twitternya menyatakan yang beliau berharap gabungan baharu itu akan dapat membawa fenomena baharu dengan adanya AMANAH yang mampu menarik undi bangsa Melayu sebagai ganti kepada PAS.

Kenyataan itu bagaimanapun mula bercanggah apabila Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menyatakan yang pihaknya masih mengharapkan PAS menyertai gabungan itu.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan kemudiannya memberi kata putus bahawa parti itu tidak akan sesekali menyertai gabungan Pakatan Harapan.

Ini kerana jelas Takiyuddin, PAS tidak mahu lagi bersekongkol dengan DAP yang sering menyerang parti Islam itu dan menjadikan PAS sebagai kuda tunggangan mereka.

Terbaru, bekas pengasas bersama kelab penyokong PAS, Hu Pang Chaw berkata, beliau tidak menolak kemungkinan untuk PAS bergabung dengan Pakatan Harapan jika Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak memegang jawatan Presiden parti Islam itu.

“Hu Pang Chaw cakap seolah-olah PAS hendak sangat menyertai Pakatan Harapan, macam hidung tak mancung pipi tersorong-sorong.

“Dan saya nak nyatakan, bukan Presiden yang tak mahu sertai tetapi hasrat pimpinan lain juga,” ujarnya yang juga Pesuruhjaya PAS Selangor.

Perang rasuah, ketirisan dan pembaziran agenda utama Amanah

Mohamad Fadli | January 5, 2016

Amanah juga mahu sistem cukai yang menindas rakyat ditentang


PETALING JAYA: Parti Amanah Negara (Amanah) menegaskan memerangi rasuah, ketirisan dan pembaziran menjadi agenda utama parti itu.

Presidennya, Mohamad Sabu berkata usaha itu perlu bagi mengelakkan negara daripada menghadapi masalah seperti kemuflisan dan kemiskinan rakyat akibat sikap boros pemimpin.

“Semua pihak perlu berganding bahu memberi penerangan bersungguh-sungguh kepada rakyat tentang apa yang sedang berlaku dalam negara ini dan menjadikan ia sebagai subjek utama penerangan.

“Rakyat perlu difahamkan bahawa negara akan bankrap dan rakyatnya akan menjadi miskin kerana rasuah dan pemborosan oleh pemimpin negara yang terus-terusan berlaku. Yang kaya hanya pemimpin tertentu, penguasa dan pentadbir sedangkan rakyat semakin hari semakin miskin,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Mengulas lanjut, Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu berkata Amanah juga mahu sistem cukai yang menindas rakyat perlu ditentang.

“Rakyat perlu tahu ke mana wang cukai mereka dibelanjakan dan bukan diambil untuk pemborosan dan pembaziran oleh pemimpin negara.

“Amanah menyeru ahli dan penyokong di segenap peringkat untuk terus membangkitkan isu rasuah, penyelewengan, salah guna kuasa serta salah guna kuasa yang berlaku dalam negara,” ujarnya.

Kuala Lumpur dijajah warga asing?

Kuala Lumpur – Warga Myanmar, Nepal, Indonesia, Filipina dan Bangladesh telah “menjajah” beberapa kawasan di ibu negara Kuala Lumpur termasuk di Sentul, Cheras, Jalan Tunku Abdul Rahman dan Jalan Tun Perak.

Jalan Tun Tan Siew Sin yang lebih dikenali dengan nama lamanya Jalan Silang di tengah-tengah bandar raya ini misalnya, sudah sinonim dengan kehadiran warganegara asing yang menjadikannya seperti negara mereka sendiri.

Ketika meninjau kawasan terbabit selama seminggu, wartawan Bernama berasa seolah-olah berada di sebuah negara lain, dengan warga asing, terutama Bangladesh, mengisi setiap pelosok menjalankan pelbagai jenis perniagaan.

Mereka menguasai kedai runcit, restoran dan kedai menjual pakaian dan langsung tidak kelihatan kekok malah sempat memberikan pandangan tidak selesa sewaktu kami melintasi premis mereka ibarat kami pula warga asing.

Kebanyakan papan iklan menggunakan bahasa asing dan ini membuatkan kami tertanya adakah ini Malaysia atau Bangladesh atau Nepal?

“Masyarakat di kawasan ini menggelarkannya ‘Kota Bangla’ kerana jumlah warga asing itu terlampau ramai,” kata seorang peniaga yang hanya mahu dikenali sebagai Along.

Beliau berkata sepanjang 10 tahun beliau berniaga di situ, sangat sukar untuk melihat kelibat warga tempatan. Majoriti terdiri dari lelaki warga asing.

“Mungkin disebabkan bilangan mereka yang sangat ramai dan suka berada dalam kumpulan membuatkan warga tempatan takut untuk berada di kawasan ini lebih-lebih lagi kaum perempuan,” katanya.

Seorang penjaja tempatan, dikenali sebagai Miss Lim, berkata beliau sudah lali dengan pemandangan ratusan warga asing di hadapan kedai miliknya di Jalan Silang.

Miss Lim, yang telah menjalankan perniagaan fabrik hampir 30 tahun di situ, sudah sebati dengan bau sirih dan kapur di persekitaran itu.

“Saya tertanya-tanya bagaimana mereka boleh dibenarkan berniaga di sini sedangkan kami warga tempatan wajib memiliki lesen perniagaan.

“Jika diperhatikan, kebanyakan barang yang dijual adalah produk dari negara mereka sendiri dan bagaimana mereka boleh membawa masuk produk berkenaan,” katanya.

Menurutnya, kebanjiran peniaga warga asing di sini seolah-olah membuatkan peniaga tempatan merempat di negara sendiri.

Tinjauan kami turut menemui bahan-bahan bacaan dari negara mereka dengan tulisan ibunda yang dijual secara bersembunyi.

Bahan-bahan bacaan dipercayai dijual secara haram di kedai yang beroperasi di lorong-lorong sempit, lapor Bernama.

Read more http://www.kualalumpurpost.net/kuala-lumpur-dijajah-warga-asing/

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-