Klik kelaman FaceBook Wak Labu Farm

Tuesday, January 26, 2021

Jaga adab - Mat Hasan tegur penentang Zahid

malaysiakini.com
Diterbitkan 26 Jan 2021, 12:59 pm

Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan menegur ahli-ahli parti yang mendesak Presiden Ahmad Zahid Hamidi berundur dengan cara tidak wajar, yang menurutnya, satu budaya tidak sihat di dalam Umno.

Merujuk insiden kain rentang dan sepanduk yang dikatakan dinaikkan akar umbi bagi mendesak Ahmad Zahid meletak jawatan, kata Mohamad, perbezaan pendapat jangan disuarakan dengan cara tidak beradab sehingga kurang rasa hormat terhadap institusi presiden.

“Pelbagai kain rentang dan sepanduk dengan perkataan nista dan kurang sopan digunakan dalam desakan tersebut. Ini bukan budaya dan nilai Umno. Malah ini bukan adab dan susila kita sebagai orang Islam dan Melayu.
“Pesan saya, janganlah sesekali kita terkurang hormat kita kepada institusi presiden, yang wajar disantuni dengan sopan dan tata susila sebaiknya.

“Kita boleh berbeza pandangan, aspirasi dan citra kerana Umno itu nilainya demokratik, tetapi jangan lah sampai ia membawa kepada sengketa yang akhirnya memecah-belahkan Umno.

“Menurut biar berakal, menentang biar beradab,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sejak kebelakangan ini, tersebar di media sosial beberapa gambar kain rentang yang digantung di kawasan awam, mendesak Ahmad Zahid meletakkan jawatan.

Ia didakwa dilakukan oleh sayap atau bahagian parti, seperti yang tercetak pada kain rentang berkenaan.

Antaranya, kejadian itu dilaporkan berlaku di daerah di Negeri Sembilan, Perak, dan Selangor. Namun beberapa bahagian parti kemudian telah tampil menafikan mereka terlibat dalam penggantungan kain rentang berkenaan dan ada yang membuat laporan polis.

Selain itu, Ahmad Zahid turut berdepan desakan serupa daripada beberapaindividu, antaranya, Ketua Pemuda Umno Pontian, Helmi Buang, Ketua Pemuda Umno Seremban, Zool Amali Hussin, Ketua Umno Bahagian Paya Besar, Ahmad Tajuddin Sulaiman, serta beberapa yang lain.

Antara lain, mereka mendakwa kepemimpinan Ahmad Zahid gagal membaca dan memahami sentimen di akar umbi Umno, selain tindakan kepemimpinan tertinggi mendedahkan Umno kepada kehilangan keyakinan orang Melayu dalam pilihan raya umum (PRU) ke-15.
Mohamad berpesan agar Umno bersatu kerana sedikit pun perpecahan berlaku di dalam Umno akan memberi peluang kepada lawan untuk mengadu domba dan meretakkan parti sehingga membawa perseteruan dan perpecahan.

“Kekuathiran saya ialah akhirnya, yang akan menjadi korban ialah Umno dan bangsa Melayu.[...]

“Antan sama antan berlaga, ayam tepi lesung yang akan kenyang,” katanya.

Justeru dia menyeru Umno membangunkan era kesatuan dan muafakat, di mana perbezaan diurus dengan sopan, berhikmah dan sepakat.

“Dan akhirnya, era di mana Umno dihormati sebagai jurucakap sebenar rakyat Malaysia dan bangsa Melayu dan bukannya parti yang rakus dengan kuasa dan kedudukan,” katanya lagi.

2 comments:

 1. Tu dia, EJEN2 pro- BERSATU liberal PARASIT dlm. UMNO - sdg. MENYERANG YAB DS Zahid habis2an - utk. terus mengHANCURkan UMNO dr. dalam!!

  Apa hak si PARASIT2 Melayu LIBERAL dr parti DIKTATOR Bukan lagi Pribumi, BERSATU - sewenang2nya nak HARAMkan UMNO pula?!

  Makin GILA KUASA betul si PARASIT2 Melayu LIBERAL Bersatu ni!!

  Disyaki, si PARASIT2 Bersatu ni juga akan menjadikan mantan PM AGUNG Orang Asal ISLAM/MELAYU kita, YAM DS Najib, keluarga beliau & Pemimpin2 UMNO lain - sbg. "KAMBING2 KORBAN" (SCAPEGOAT) - utk. memPERGUNAkan SISTEM PERUNDANGAN & KEHAKIMAN yg. telah diJAHANAMkan oleh rejim PH PARASIT & diSAMBUNG legasi amat JAHAT ni oleh Melayu2 LIBERAL Bersatu DIKTATOR ni - dlm. kes2 1MDB/SRC PENIPU!

  Sbb. tu skrg. si PARIAH PENIPU gopal sri ram- geng tommy thomas PENIPU tu - bukan main lagi dah jadi PENYOKONG KUAT si rejim DIKTATOR Muhyiddin/BERSATU liberal ni, serta juga MAHKAMAH RAYUAN dah diKUASAI Hakim2 bangsa INDIA (di mana YAM DS Najib sdg. kemukakan rayuan atas hukuman penjara 12 thn. oleh HAKIM SIVIL Mahkamah TINGGI yg . TAK berintegriti & prejudis)!!

  Di - http://theunspinners.blogspot.com/2021/01/pengharaman-umno-akan-lebih.html?m=1

  ReplyDelete
 2. Demi ISLAM/UMATnya & seluruh bangsa BUMIPUTERA kita, terutamanya demi KEBENARAN & KEADILAN tulen berASASkan ISLAM sbg. AGAMA NEGARA - maka, DYMM SPB YDPA sbg. KETUA AGAMA ISLAM PERSEKUTUAN, RAJA2 Islam/Melayu sbg KETUA2 AGAMA ISLAM NEGERI & SUMPAH JAWATAN DYMM SPB YDPA utk. memPERTAHANkan ISLAM setiap masa, berdasarkan UNDG2 PERLEMBAGAAN kita - maka DYMM SPB YDPA mesti berTANGGUNJAWAB utk. MENAMATkan DARURAT politik DIKTATOR Muhyiddin-parti BUKAN lagi Pribumi, BERSATU liberal, yg. telah MENIPU, MEMPERGUNA & MEMERANGKAP Islam/Umatnya, terutamanya DYMM SPB YDPA & MAJLIS RAJA2 kita - dgn. sewenangnya mengGANTUNG Undg2 Perlembagaan, Parlimen & melancarkan PKP yg. TAK berkesudahan, yg. MENYUSAHkan RAKYAT, yg. MAJORITI patuh SOP - sdgkan PENYEBAR2 UTAMA dr. INDUSTRI Pengilangan, Perladangan & Pembinaan, lansung TAK diHUKUM si MAJIKAN2 TAMAK depa, yg. TAK menyaring PEKERJA2 ASING @ PATI2 depa yg. berJUTA2!!

  Dan DYMM SPB YDPA - juga berTANGGUNGJAWAB melantik PM Baru yg. akan memPERTAHANkan ISLAM/UMATnya - setakat ini, dr. Parti PRIBUMI & KEMERDEKAAN keramat kita, UMNO - adalah yg TERBAIK kerana sering memPERJUANGkan ISLAM/UMATnya & seluruh bangsa BUMIPUTERA kita, dr. dulu hingga sekarang, terutamanya di bawah BAPA KEMERDEKAAN/BAPA PEMBANGUNAN terCINTA kita, Almarhum PM YAM Tun Abd. Razak & mantan PM, YAM DS Najib terCINTA kita!!

  Lihat di -
  https://malaysiadateline.com/jangan-tiba-tiba-main-umum-perlu-sediakan-payung-sebelum-hujan/

  ReplyDelete

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-