Klik kelaman FaceBook Wak Labu Farm

Sunday, January 24, 2021

DAP boleh kerjasama dengan Umno dalam ‘norma baharu’ politik

Oleh MALAYSIA DATELINE
January 24, 2021 7:49 am


Kerjasama antara DAP dan Umno bukan perkara yang mustahil dalam “norma baharu” politik, kata Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor Ng Suee Lim.

Adun Sekinchan itu memberitahu The Malaysian Insight, beliau menyokong cadangan supaya DAP bekerjasama dengan Umno di Perak ketika kemelut politik di negeri itu selepas Ahmad Faizal Azumu disingkirkan dari jawatan menteri besar melalui usul undi percaya.

Ng Suee Lim berkata Umno dan Pas adalah contoh norma baharu politik, apabila menandatangani perjanjian pada 2019 untuk menjalin kerjasama di bawah Muafakat Nasional selepas enam dekad berseteru, lapor portal berita itu.

Ng, yang juga naib pengerusi DAP Selangor, berkata walaupun cadangan yang dibawa oleh Pengerusi DAP Perak Nga Kor Ming itu mencetus banyak kritikan, namun ia tidak mustahil berlaku jika ada titik persamaan dan persetujuan antara parti-parti lawan.

“Selagi mana ada titik persamaan, maka ia (kerjasama dengan Umno) diterima. Dalam Umno Perak, ada ahli politik yang baik dan tidak. Selagi semua orang berpusat ke satu matlamat dan memerintah dengan kata sepakat, maka DAP boleh bekerjasama dengan Umno.

“Kita (DAP) bukan hendak kejar kuasa, tetapi ini adalah norma baharu dalam politik,” Ng memberitahu The Malaysian Insight.

Sentimen itu timbul ketika berlaku pergolakan dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan gerakan untuk menggulingkan presiden Bersatu itu, kata The Malaysia Insight lagi.

Beberapa ahli Parlimen Umno baru-baru ini menarik sokongan terhadap Muhyiddin, menjadikan PN kini hanya mempunyai 109 daripada 222 sokongan ahli Dewan Rakyat, sekali gus hilang majoriti. Dua kerusi kosong berikutan kematian penyandangnya.

September tahun lalu, Ketua Pembangkang dan Presiden PKR Anwar Ibrahim mendakwa beliau mempunyai sokongan majoriti ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan.

Manakala lebih daripada 20 usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin telah dikemukakan kepada speaker Dewan Rakyat oleh pembangkang dan ahli Parlimen Umno.

Namun, Muhyiddin mengagalkan gerakan untuk menjatuhkannya dengan memohon perkenan Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan darurat untuk membendung pandemik Covid-19.

Pada 12 Januari lalu, Agong memperkenankan proklamasi darurat diisytihar sehingga 1 Ogos atau lebih awal, bergantung kepada situasi pandemik Covid-19.

Pengkritik melihat proklamasi darurat bermotifkan politik kerana kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan sejak 13 Januari sudah memadai untuk menangani pandemik.

Di pihak Umno pula, Presiden parti itu menjadi mangsa dalam komflik hungan mereka dengan DAP.

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menjadi sasaran apabila beliau didakwa cuba berbaik-baik dengan DAP, musuh tradisi Umno.

Serangan kepada Zahid bermula secara terbuka apabila BN memecat Tan Sri Annuar Musa sebagai Setiausaha Agung BN.

3 comments:

 1. BANGSAT lu DAP BABFKAI!! Msns2 bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu baik MAMPOS shj. kalau kerjasama dgn. BANGKAI ANJING PENJAJAH mcm. lu!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tgk. si MUSUH Islam/Melayu amat JAHAT, iaitu si PENJAJAH DAP Zionis BANGKAI ANJING-si BINATANG BUAS - punya MENYERANG habis2an dgn. amat RASIS & FASIS terhdp. mantan PM AGUNG Orang Asal ISLAM/MELAYU kita, YAM DS Najib terCINTA kita - utk. terus mengHASUT Rakyat psl. kes2 IMDB/SRC - utk. MENIPU & memPREJUDISkan kes IMDB & Kes RAYUAN SRC oleh YAM DS Najib kpd. Mahkamah Rayuan (yg. skrg. dah diKUASAI Hakim2 bangsa INDIA) - terhdp. Hukuman penjara 12 thn. oleh Hakim SIVIL Mahkamah Tinggi yg. TAK berintegriti & prejudis, disyaki geng tommy thomas PENIPU PARIAH - di mana HAKIM ni juga yg. sewenang2nya mengumumkan dulu, kononnya AKTA SOSMA tak berperlembagaan , walaupun dia hanya Hakim Sivil Mahkamah Tinggi, dan akibatnya penyokong2 PENGGANAS2 Tamil Eelam Sri Lanka dr. PARASIT2 DAP diBEBASkan tak lama lepas tu!

   Bahkan, disyaki ini adalah juga kerjasama secara RAHSIA oleh PENDATANG2 DAP PARASIT-Melayu2 Liberal BERSATU - utk. mengHAPUSkan UMNO habis2an - dgn. berterusan MENGANIAYA & MENZALIMI YAM DS Najib, keluarga beliau & Pemimpin2 UMNO lain, berkaitan kes2 PERANGKAP/SABOTAJ/PENIPUAN si PENGGANAS2 ZIONIS Asing & tempatan, yg. diDALANGI oleh Empayar Pengganas Zionis ROTHSCHILD, yg. berPUSAT di SWITZERLAND - ke atas IMDB/SRC - utk. MENAKLUK Negara ISLAM kita ini, yg. amat KAYA dgn. bahan2 NADIR BUMI yg. mengandungi BAHAN2 NUKLEAR spt. THORIUM/URANIUM/ZIRCON di GUNUNG2 BERAPI purba BERATUS JUTA thn. di BANJARAN2 TITIWANGSA/CROCKERS(di KK)/KAPUAS-TAMA ABU (di BARAM, Sarawak) & di dasar laut dlm . LAUT CHINA SELATAN kita!!

   Lihat di -
   https://www.malaysia-today.net/2021/01/20/dap-draws-parallels-between-trump-and-najib-supporters/

   Delete
 2. Dan sampai skrg., SPRM/PDRM/PEGUAM NEGARA baru - TAK buka balik kes PERJUMPAAN RAHSIA yg. HARAM, PENIPUAN pd. UNDG2 & SALAH GUNA KUASA serta disyaki kes RASUAH - oleh bekas HAKIM NEGARA, iaitu Richard Malanjun, bekas PEGUAM NEGARA, iaitu tommy thomas PARIAH, guan eng HOMO & Sekoq Pendakwa Raya dlm. kes YAM DS Najib - pd. MALAM sebelum PERBICARAAN supaya guan eng HOMO diBEBASkan dlm. kes RASUAH Banglo/penjualan murah-penipuan Status TANAH KERAJAAN negeri PP kpd. Kroni - guan eng & bini dia!

  Ini mmg. GILA habis!! Mcm. mana PENJENAYAH2 geng DAP BANGKAI Anjing ZIONIS ni boleh KEBAL UNDG2, sampai begitu sekali kat NEGARA ISLAM kita ni?!

  Lihat di -
  https://www.thethirdforce.net/video-tommy-thomas-richard-malanjum-lge-and-hanafiah-met-to-plan-lges-acquittal/

  NOTA: Malangnya Pengasas PARIAH The Third Force net ni - telah BERPALING TADAH-memuja skrg. si DIKTATOR mahathir PARIAH kerala/DAP Parasit!!

  ReplyDelete

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-