Thursday, January 27, 2022

Perjelas kenapa Genting HK diberi pinjaman tanpa jaminan, Anwar beritahu Tengku Zafrul

FMT Reporters
-January 27, 2022 6:52 PM

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim mendesak Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz segera menjawab persoalan mengapa bank dibenarkan memberi pinjaman tanpa jaminan kepada Genting Hong Kong.

PETALING JAYA: Pembangkang mendesak Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz segera menjawab persoalan mengapa tiga bank dibenarkan memberi pinjaman tanpa jaminan kepada syarikat perjudian Genting Hong Kong.

Ketuanya, Anwar Ibrahim membuat desakan itu susulan media melaporkan bahawa keuntungan tiga bank, iaitu Maybank, CIMB dan RHB Bank Bhd dijangka terjejas berikutan masalah dihadapi pengendali kapal persiaran, Genting Hong Kong yang amat terkesan ekoran pandemik Covid-19.

“Menurut laporan media, ketiga-tiga bank tersebut telah memberi pinjaman tanpa jaminan berjumlah USD600 juta (RM2.51 bilion).

“Saya mendesak Menteri Kewangan untuk segera menjawab persoalan mengapakah bank-bank ini dibenar memberi pinjaman tanpa jaminan kepada Genting Hong Kong,” katanya dalam kenyataan.

Anwar berkata, desakan itu dibuat kerana kerajaan melalui Permodalan Nasional Berhad (PNB), Khazanah dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) adalah pemegang saham terbesar dalam ketiga-tiga bank berkenaan.

Beliau turut mempersoal bagaimana pinjaman tanpa jaminan kepada syarikat perjudian itu boleh diberikan dengan sebegitu mudah.

“Walaupun syarikat itu berdaftar di Hong Kong, pemiliknya adalah ahli perniagaan Malaysia yang sekurang-kurangnya perlu diminta jaminan peribadi atau simpanannya dalam syarikat yang dimilikinya di Malaysia.

“Menteri Kewangan juga dituntut menjelaskan bagaimana pinjaman RM2.51 billion ini akan dibayar oleh Genting Hong Kong yang sudah muflis. Bagi saya, penjelasan perlu disegerakan bagi mengelak skandal Bumiputra Malaysia Finance (BMF) Hong Kong berulang,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan, keuntungan tiga bank Malaysia Maybank, CIMB dan RHB Bank dijangka terjejas berikutan masalah yang dihadapi pengendali kapal persiaran, Genting Hong Kong yang terkesan ekoran pandemik Covid-19.

Straits Times Singapura melaporkan, ketiga-tiga bank itu adalah antara beberapa pemiutang tidak bercagar utama bagi Genting Hong Kong dengan gabungan pendedahan berjumlah USD600 juta (RM2.5 bilion).

Pemfailan pembubaran Genting Hong Kong dibuat seminggu selepas anak syarikatnya bagi pembuatan kapal di Jerman, MV Werften, mengalami situasi ketakmampuan membayar.

Ia satu perkembangan yang mencetuskan kemungkiran silang bagi pelbagai pengaturan pembiayaan keseluruhan syarikat itu bernilai lebih USD2.7 bilion, lapornya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-