Tuesday, November 29, 2022

Saarani yakin lama kelamaan ahli UMNO Perak akan sokong PH-DAP

agendaily.com
29/11/2022
Menteri Besar kerajaan DAP-UMNO Perak Haji Saarani Mohamad.

Kerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) dan DAP dalam membentuk kerajaan negeri Perak mendapat sokongan semua pemimpin UMNO negeri itu, kata Datuk Seri Saarani Mohamad.

Menteri Besar Perak itu berkata penjelasan sudah diberikan kepada semua pemimpin akar UMNO-Barisan Nasional (BN) berhubung keputusan untuk bersama dengan PH-DAP dan rata-rata memahami keputusan tersebut serta sedia menjadi kawan baik dengan seteru politik mereka itu.

“Jadi di peringkat UMNO dan BN, saya sudah membuat tindakan pertama dengan mengadakan mesyuarat khas Perhubungan Umno negeri di mana saya melaporkannya di dalam mesyuarat itu dan mereka bersetuju dengan tindakan ini.

“Di peringkat negeri, saya sudah memanggil semua pemimpin UMNO dan BN pada Jumaat lalu dan diberi penjelasan di mana kesemua mereka menerimanya dengan baik,” katanya dipetik laporan BH.

Saarani berkata, beliau juga mengarahkan pemimpin UMNO turun padang dan memaklumkan kepada semua pimpinan peringkat cawangan.

“Setakat ini maklum balas saya terima tiada masalah malah mereka bersetuju dengan pendirian yang saya buat.

“Walaupun pendirian awalnya dia mungkin rasa agak pahit tetapi itulah keputusan yang ada dan sudah dibuat dan kita yakin keputusan itu betul,” katanya.

Beliau berkata, pimpinan UMNO peringkat negeri juga bersetuju untuk turun padang dan memberi penjelasan kepada ahli Umno di peringkat bawah.

“Saya yakin lama kelamaan mereka akan dapat menerima kerana yang paling penting kena faham kerajaan perlu ditubuhkan untuk meneruskan pembangunan negeri,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-