Friday, September 1, 2017

Ekonomi di bawah PM Najib bagus, kata penganalisis

Penganalisis politik berkata langkah pentabdiran Najib menghapuskan subsidi dan melaksanakan GST sebagai sesuatu yang “perlu dan mendesak”.Gambar fail The Malaysian Insight, 1 September, 2017.

EKONOMI Malaysia di bawah Perdana Menteri Najib Razak sebenarnya berada pada kedudukan yang baik, kata Dr Bruce Gale, tetapi pentadbiran beliau tidak diberikan pujian yang sewajarnya.

Menulis dalam akhbar The Straits Times, penganalisis politik dan ekonomi itu berkata hakikatnya di bawah kepimpinan Najib, dasar-dasar ekonomi mikro Malaysia adalah memadai.

Beliau menyebut langkah pentabdiran Najib menghapuskan subsidi dan melaksanakan GST sebagai sesuatu yang “perlu dan mendesak”, selain penglibatan Malaysia dalam rundingan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik, yang kini sudah diketepikan oleh Amerika Syarikat yang menarik diri selepas Donald Trump jadi presiden.

“Bahawa dasar-dasar tidak popular ini diusahakan ketika ada dua pilihan raya umum (pada 2008 dan 2013) yang melahirkan pembangkang yang kuat juga membayangkan tahap keberanian politik yang jarang ada dalam kalangan pemimpin Malaysia,” tulisnya di akhbar itu hari ini.

Dr Bruce menambah pemerhati politik dan ekonomi Malaysia tidak harus membenarkan isu-isu yang dibangkitkan berhubung skandal korporat, termasuk 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan Felda Global Ventures Capital Sdn Bhd (FGV), mengaburi pandangan mereka tentang aspek lain prestasi ekonomi Malaysia.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-