Klik kelaman FaceBook Wak Labu Farm

Wednesday, April 21, 2021

'Derma Arab' Najib adalah satu penipuan - Sithambaram

malaysiakini.com
Diterbitkan 21 Apr 2021, 6:32 pm

Timbalan Pendakwa Raya Datuk V Sithambaram hari ini memberitahu Mahkamah Rayuan bahawa tindakan Datuk Seri Najib Razak mengembalikan sebahagian ‘derma Arab’ kononnya kepada pengirim tanpa sebarang penjelasan atau surat ucapan terima kasih menunjukkan derma Arab itu adalah satu penipuan.

Beliau berkata jika itu adalah sumbangan daripada Almarhum Raja Abdullah Abdulaziz Al Saud mengapa ia harus dikembalikan kepada sebuah syarikat yang dikenali sebagai Tanore Finance Corp.

“Raja itu tidak pernah meminta wang itu dikembalikan. Malah, perayu (Najib) berkata wang itu didermakan oleh Raja Arab Saudi untuk memastikan Malaysia boleh menjadi model negara Islam yang stabil dan moden.

“Adalah ‘benar-benar pelik’ bagi Najib untuk memulangkan derma sebanyak RM2.6 bilion (US$620 juta) daripada Raja kepada sebuah syarikat.

“Ini adalah cubaan terdesak untuk menyokong kes pembelaan. Najib, dalam keterangannya, menyatakan ia adalah ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho yang memintanya memulangkan duit itu kepada Tanore,” katanya.

Sithambaram berkata Najib telah memberi keterangan bahawa akan ada konotasi politik jika wang itu kekal dalam akaun peribadinya di AmBank.

“Yang Arif, tiada bukti bahawa raja telah memberikan wang ini. Ia adalah pembelaan terdesak.

“Jika saya memberikan anda derma dan anda memulangkannya, saya akan menganggapnya sebagai satu penghinaan kerana saya beri anda derma untuk tujuan yang baik.

“(Anda kata ia telah dikembalikan) Tetapi wang itu telah dipindahkan ke Tanore. Saya tidak tahu apakah kaitan Raja dengan syarikat itu,” katanya sambil menambah malah Kabinet tidak tahu mengenai derma itu.

Tambah Sithambaram penelitian rapi terhadap keterangan Najib menunjukkan terdapat keraguan jika kononnya pertemuan dengan Raja benar-benar berlaku dan sama ada Raja itu menjanjikan sokongan kewangan kepadanya.

“Najib hanya menyatakan bahawa Raja itu telah menjanjikan sokongan tetapi menjelaskan beliau hanya dimaklumkan oleh Low pada pertengahan tahun 2010 bahawa Raja itu telah bersetuju untuk memberikan sokongan kewangan,” katanya.

Sithambaram berhujah demikian di hadapan panel tiga hakim diketuai Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Jalil dalam prosiding rayuan Najib terhadap sabitan dan hukuman penjara kerana penyalahgunaan dana SRC International sebanyak RM42 juta.

Dua lagi hakim yang bersidang ialah Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera.

Pada 28 Julai tahun lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta ke atas Najib selepas mendapati beliau bersalah atas tujuh pertuduhan melibatkan CBT, pengubahan wang haram dan menyalahgunakan kedudukan membabitkan RM42 juta dana milik SRC International.

Pendengaran rayuan itu bersambung.

- Bernama

4 comments:

 1. BANGKAI ANJING betul si peguam PARIAH PENIPU-geng PENJENAYAH2 PARIAH tommy thomas-gopal sri ram DAP Penjajah BANGKAI ANJING ni!!

  Dahlah pihak PEGUAMBELA hanya dpt. hanya 3 hari - sdgkan pihak PENDAKWA ni dah msk. hari kelima buat hujah2 PENUTUPAN kes RAYUAN SRC YAM DS Najib terCINTA kami ni!!

  Kenapa si MAHKAMAH RAYUAN amat PREJUDIS ni boleh BENAQkan PENIPUAN2 peguam PARIAH ni yg. berterusan mengHAPUSkan BUKTI2 SAHIH termsk. BUKTI2 DOKUMEN oleh Ketua Pengarah SPRM yg. pro-rejim PH Parasit sendiri, serta PENGESAHAN & SARANAN bekas GABENOR BANK NEGARA zety sendiri utk. masuk AKAUN2 PERIBADI YAM DS Najib - berkaitan DERMA PERIBADI & POLITIK $2.6 BILLION dr. Almarhum Raja Abdullah, Raja Arab Saudi, melalui Cicit baginda, Putera Saud Ibni Abdulaziz Ibni Majid Al-Saud, kpd. YAM DS Najib?!!

  Dahlah tu, boleh pula peguam PARIAH-geng BANGKAI2 tommy thomas/gopal sri ram ni nak MENIPU psl. syarikat TANORE Finance yg. dah diBUKTIkan sblm. ni sbg. ANAK2 SYARIKAT milik keluarga Raja Abdullah

  Di - https://pakdin.my/bukti-bahawa-wang-dimasukkan-ke-akaun-najib-oleh-raja-saud-abdulaziz-majid-sebagai-derma/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maka, BUKA juga balik kes2 PENIPUAN2 & PERANGKAP2 amat JAHAT oleh Pegawai2 CINA di AMBANK bersama jho low-si EJEN Pengganas ZIONIS CIA/MOSSAD/GEORGE SOROS/JABATAN KEADILAN US- yg. KESEMUAnya diDALANGI EMPAYAR ROTHSCHILD, bekas KP SPRM, shukri Abdull & Zeti, bekas Governor BANK NEGARA - ke atas YAM DS Najib terCINTA kita!

   Bahkan sudah ada 3 REPOT2 POLIS ke atas PARASIT2 Zety & Shukri tu - oleh bekas NGO Raggie Jessy dr. The Third Force Net (sebelum Raggie ni berPALING TADAH skrg.- MEMUJA mahathir/DAP Parasit) - sewaktu bawah rejim PH Parasit, yg. REPOT2 POLIS ni terus LENYAP - maka, Prinsip KERAGUAN dlm. UNDG2 (REASONABLE DOUBT) ke atas KESALAHAN YAM DS Najib ini - sepatutnya TIDAK diABAIkan oleh HAKIM SIVIL Mahkamah Tinggi tersebut yg. amat PREJUDIS & SALAH GUNA KUASA dlm. KES JENAYAH Penipu IMDB/SRC - yg. sewenangnya boleh HUKUM dgn. MUTLAK, TIDAK ADIL, ANGKUH & PREJUDIS ke atas YAM DS Najib selama 12 TAHUN!

   Lihat di - https://www.thethirdforce.net/sah-zeti-dan-shukri-diberitahu-dana-dalam-akaun-najib-derma-dari-arab-saudi/

   Delete
  2. NOTA:

   Dan sampai skrg. - PARASIT2/PENIPU2 Zety & Syukri ni - TAK berani buat REPOT2 POLIS ke atas Raggie Jessy hingga skrg. - kalau berita2 ni TAK benar!!

   Lihat di - https://www.thethirdforce.net/shukri-zeti-dicabar-saman-ngo-isu-palsu-siasatan-rm2-6-billion/

   Delete
 2. Inilah DOKUMEN PERJANJIAN HARAM & RAHSIA keluarga pompuan bekas GABENOR BANK NEGARA zeti-geng DIKTATOR mahathir PARIAH kerala ni - dgn. rejim Zionis SINGAPURA PENIPU, masa bawah rejim PH Parasit - berkaitan kes RASUAH/ROMPAKAN//PENGGUBAHAN WANG HARAM/PECAH AMANAH/SALAH GUNA KUASA zeti & keluarga dia, sbnyk. hampir $130 JUTA dr. jho low, termsk. dr. IMDB ni - yg. diTUNGGU2 oleh Pihak PEMBELAAN YAM DS Najib, yg. diRAHSIAkan oleh pihak PENDAKWAAN bawah Peguam PENJENAYAH PARIAH gopal sri ram & rejim Zionis SINGAPURA-DALANG DUA MUKA!!

  Lihat di - https://sabahkini2.com/en/news/3389/sd-suami-anak-zeti-aziz-bukti-bekas-gabenor-bnm-terima-rasuah-jho-low-lebih-rm100-juta/view

  ReplyDelete

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-