Klik kelaman FaceBook Wak Labu Farm

Friday, July 30, 2021

UMNO perlu usahakan penubuhan Kerajaan Interim – Khaled

 bebasnews.my

By Admin
-30/07/2021

KUALA LUMPUR – Naib Presiden UMNO Datuk Seri Khaled Nordin mencadangkan UMNO mengusahakan penubuhan Kerajaan Interim dalam menangani krisis perlembagaan yang dihadapi oleh negara ini.

Beliau berkata, kenyataan Perdana Menteri semalam tidak menjernihkan keadaan malah akan menjadikan ia semakin meruncing.

Khaled berkata, wakil rakyat UMNO mesti memilih. Bersama Raja dan rakyat atau bersama dengan Perdana Menteri dan Perikatan Nasional.

“UMNO tidak akan dan tidak wajar terheret dalam konflik ini. Iltizam UMNO sedari awal penubuhannya, adalah antara lain mempertahankan institusi Raja. Apa jua tindakan yang tidak selari dengan iltizam tersebut adalah bertentangan dengan nilai, pendirian dan perjuangan UMNO.

“Jalan keluar semua ini ialah untuk UMNO mengusahakan penubuhan Kerajaan Interim. Meninggalkan Perikatan Nasional adalah lebih baik dan strategik dari membelakangkan kepentingan nasional dalam saat krisis ini.

“‘UMNO cannot abandon the nation for Perikatan Nasional’. Apa lagi bila wibawa kerajaan telah punah sepunah-punahnya,” kata Khaled dalam satu kenyataannya di sini.

Beliau berkata, UMNO mesti menggunakan kesempatan ini untuk memberikan kepimpinan yang diharapkan demi sebuah negara yang sangat memerlukan.

Katanya, UMNO mesti menyelamatkan Malaysia dengan mengusahakan penubuhan Kerajaan Interim hanya dengan tiga mandat sahaja iaitu menguruskan ekonomi negara, menguruskan krisis kesihatan dan mentadbir negara demi menyediakannya untuk Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15.

Sambil menyatakan, Kerajaan Interim ini terhenti bila PRU diadakan, beliau menambah, Parlimen mesti harus terus bersidang, kebebasan media dan media sosial dijamin, setiap keputusan dan perbelanjaan kerajaan mesti di bentangkan di Parlimen demi kepentingan semak dan imbang serta fungsi Perlembagaan mesti dipulihkan sepenuhnya.

BebasNews

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-