Monday, May 9, 2022

Mahkamah tolak permohonan Zahid dapatkan keterangan saksi daripada SPRM

freemalaysiatoday.com
V Anbalagan
-May 9, 2022 4:06 PM

Ahmad Zahid Hamidi berdepan 47 pertuduhan pengubahan wang haram dan pecah amanah jenayah membabitkan jutaan ringgit daripada Yayasan Akalbudi.

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi dalam perbicaraan kes rasuah bekas timbalan perdana menteri, Ahmad Zahid Hamidi menolak permohonannya untuk mendapatkan kenyataan yang direkodkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) daripada saksi atas alasan dasar dan kepentingan awam.

Hakim perbicaraan Collin Lawrence Sequerah berkata, beliau juga terikat untuk menolak permohonan itu kerana keputusan mengenai perkara tersebut yang dibuat oleh Mahkamah Persekutuan.

“Dasar awam dan pertimbangan kepentingan awam seperti dinyatakan dalam kes Suruhanjaya Sekuriti adalah pertimbangan utama dalam menentukan permohonan ini,” katanya.

Zahid didakwa atas 47 pertuduhan pengubahan wang haram dan pecah amanah jenayah (CBT) membabitkan jutaan ringgit daripada Yayasan Akalbudi dan menerima rasuah untuk pelbagai projek sepanjang menjadi menteri dalam negeri.

Dua belas daripada pertuduhan adalah bagi CBT, lapan untuk rasuah dan baki 27 adalah pengubahan wang haram.

Pada 24 Jan, Sequerah memerintahkan Zahid membela diri setelah mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie.

Hakim dalam penghakiman lisannya berkata, pegawai penyiasat SPRM, Khairudin Kilau telah menyatakan kebimbangannya mengapa kenyataan daripada 18 saksi pendakwaan yang ditawarkan kepada pihak pembelaan tidak wajar diberikan.

Sequerah berkata, Khairudin mengambil maklum bahawa maklumat yang didedahkan oleh saksi adalah keistimewaan kerana ia dibuat semasa komunikasi rasmi dan secara rahsia kepada SPRM.

Beliau berkata, pegawai penyiasat dalam afidavit berpandangan sebarang pendedahan akan menjejaskan kepentingan awam kerana kenyataan itu dibuat atas kepercayaan dan jangkaan ia akan kekal sulit.

“Khairudin berkata, ini akan menyebabkan saksi akan datang teragak-agak untuk memberikan kenyataan dan ini seterusnya akan menghalang siasatan masa depan,” kata hakim itu selain menambah bahawa kebimbangan Khairuddin adalah berasaskan Seksyen 124 Akta Keterangan.

Sequerah berkata, pada pandangannya, dasar awam dan elemen kepentingan awam berlanjutan ke peringkat pembelaan perbicaraan jenayah.

“Mereka (saksi) boleh dikenakan ugutan dan contohnya dipaksa keluar daripada apa yang terkandung dalam kenyataan itu.

“Balas dendam mungkin diambil atas apa yang didedahkan dalam kenyataan dan ini bukan tidak berasas,” katanya.

Sequerah berkata, akan wujud halangan dalam pentadbiran kehakiman apabila bakal saksi keberatan untuk tampil memberikan kenyataan dan keterangan kerana kerahsiaan tidak terjamin.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-