Monday, November 28, 2022

Ayraf Wajdi kini sokong kerajaan PH-BN selepas kalah tiga kali

agendaily.com
28/11/2022
Datuk Asyraf Wajdi Dusuki kini menjadi penyokong DAP dan Pakatan Harapan.

Pembentukan kerajaan yang terdiri daripada Pakatan Harapan (PH) dengan DAP bersama-sama Barisan Nasional (BN) disokong sepenuhnya Datuk Asyraf Wajdi Dusuki.

Ketua Pemuda UMNO yang kalah tiga kali dalam pilihan raya tersebut berkata kerajaan sekarang sudah menjadi sebuah ‘grand coalition’ walaupun tanpa Perikatan Nasional (PN) dan ia boleh menjadi stabil kini.

“Dengan permuafakatan yang membentuk kerajaan yang kukuh dengan mencapai majoriti 2/3 (dua pertiga) ini, diharapkan sebuah pentadbiran negara yang stabil dapat beroperasi demi mewujudkan keyakinan pelabur sekaligus mencapai kemakmuran yang didambakan rakyat,” katanya dalam hantaran Facebook hari ini.

Asyraf juga berkata PN boleh menjadi pembangkang yang berkesan apabila tidak menyertai kerajaan yang terdiri daripada DAP dan PKR didalamnya itu dengan UMNO sedia menerima seteru mereka sebagai rakan pula semula.

“Pembangkang juga dapat berperanan dengan lebih efektif sebagai agen semak dan imbang yang baik untuk perjalanan sistem demokrasi yang mampu memanfaafkan dan mensejahterakan rakyat,” katanya lagi.

Kerajaan bentuk baru kini membabitkan gabungan PH, BN, Gabungan Parti Sarawak (GPS), Parti Warisan (Warisan), Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Parti Bangsa Malaysia (PBM), Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM) dan Bebas.

Untuk rekod, Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bertindak melanggar ketetapan semasa Perhimpunan Agung UMNO lalu yang berpendirian ‘No Anwar dan No DAP’, namun selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) mengambil keputusan untuk menyokong pembentukan kerajaan yang diterajui Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Zahid juga berperanan dalam membawa naik cikgunya itu sebagai Perdana Menteri (PM) Ke-10 walaupun diragui sokongan majoritinya.

Sidang Parlimen yang dijadual bermula 19 November ini, turut memberi tumpuan adalah untuk menyambung urusan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2023 atau Bajet 2023 dan juga usul undi percaya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-