Sunday, December 4, 2022

Tengoklah nanti apa jadi pada kes mahkamah Zahid, kata Wan Saiful

agendadaily.com
41/2/2022
Ahli Parlimen Tasek Gelugor Datuk Wan Saiful Wan Jan merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke-10 Tahun 2022 Persatuan Kebajikan Veteran 9 Rejimen Renjer Diraja (PKV 9 RRD) di Mardi Seberang Perai, semalam (3 Disember 2022).

Ketua Penerangan Bersatu Datuk Wan Saiful Wan Jan mengajak rakyat memerhati dan meneliti apa yang akan berlaku kepada kes-kes yang dihadapi Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi setelah dilantik Timbalan Perdana Menteri.

Menurutnya pelantikan Zahid itu mencetuskan kebimbangan ramai berkaitan pelbagai pertuduhan dihadapinya, termasuk rasuah.

Untuk rekod, perbicaraan kes rasuah Zahid yang melibatkan dana Yayasan Akalbudi (YAB) ditangguhkan ke Januari tahun depan sementara menunggu rayuan berhubung keputusan kenyataan saksi.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah menetapkan 21 hari untuk perbicaraan iaitu 16 hingga 19 Januari; 30 hingga 31 Januari; 7 hingga 9 Februari; 27 hingga 30 Mac; 10 hingga 13 April; dan 15 hingga 18 Mei.

Zahid, 69, mula dibicarakan pada 18 November 2019 terhadap 47 pertuduhan iaitu 12 pertuduhan pecah amanah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan puluhan juta ringgit milik YAB.

Pada 23 Januari lalu, Hakim Sequerah memerintahkan Zahid membela diri terhadap semua tuduhan itu setelah mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadapnya.

Mengulas lanjut, Wan Saiful yang juga Ahli Parlimen Tasek Gelugor berkata berbeza dengan Perikatan Nasional yang hanya menerima sokongan daripada mereka yang terpilih sahaja daripada UMNO dan Barisan Nasional (BN), jika mendapat peluang membentuk kerajaan selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) lalu.

Menurutnya, Perikatan Nasional tetap tegas menolak kluster mahkamah daripada awal menyertai kerajaan demi merealisasikan suara dan keinginan rakyat.

“Kita amat tegas, sebab kita hanya menerima sokongan daripada mereka yang terpilih sahaja dalam UMNO dan BN yang mana kluster mahkamah memang kita tolak. Jadi, kita tidak berbincang atau tidak menjemput semuanya yang dari awal kita ketepikan.

“Oleh sebab itu, kalau tengok sokongan atau akuan bersumpah (SD) yang kita dapat dari UMNO dan BN, hanya antara 10 hingga 15 orang. Apa pun, kini (kerajaan telah dibentuk dan Ahmad Zahid sudah dilantik), cuma kita bimbang apa akan berlaku pada kes-kes beliau.

“Kita tengoklah apa jadi nanti,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke-10 Tahun 2022 Persatuan Kebajikan Veteran 9 Rejimen Renjer Diraja (PKV 9 RRD) di Mardi Seberang Perai, semalam.

Wan Saiful berkata Kabinet yang dibentuk Anwar juga antara lain sebagai usaha untuk memperkukuhkan kedudukan Zahid dalam UMNO.

“Dalam UMNO sendiri ada kebangkitan untuk menolak mereka yang bergelumang dengan kes mahkamah, namun apa yang dilakukan Anwar ialah membantu Zahid dengan memperkukuhkan kedudukan Zahid dalam UMNO,” katanya.

Wan Saiful turut menyifatkan pembentukan Kabinet baharu sebagai ujian buat negara dan berharap rakyat dapat membuat penilaian terbaik.

“Saya sebenarnya salah seorang yang menyatakan bahawa saya gembira duduk di sebelah pembangkang dengan ‘our heads held up high’, maksudnya kita duduk di sebelah pembangkang yang bermaruah dan berwibawa.

“Jadi saya gembira dengan keadaan ini dan kalau sekiranya kita nak bentuk kerajaan pun biarlah kita bentuk atas dasar prinsip, bukan atas dasar menjual segala-galanya semata-mata untuk mendapatkan jawatan,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-