Monday, April 22, 2024

Kor Ming mahu UMNO bantu habis-habisan calon DAP di Kuala Kubu Bharu

agendaily.com
22/04/24
Nga Kor Ming.

UMNO digesa membantu calon yang akan diletak DAP pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Bharu nanti, kata Nga Kor Ming.

Naib Pengerusi DAP itu berkata jentera UMNO perlu membantu kempen DAP bagi memastikan calon yang diletak menang sebagai membalas bantuan yang diberikan mereka semasa PRK DUN Pelangai di Pahang Oktober lalu.

“Saya mohon budi, sekiranya semangat ini kita sudah ditonjolkan di Pelangai maka ia dapat ditunjukkan juga di Kuala Kubu Baharu. Sebagaimana DAP berkempen habis-habisan untuk UMNO sehingga menang, UMNO juga akan buat yang sama, iaitu buat baik untuk balas budi.

“Kawasan yang kami (DAP) jaga berjaya meraih 98 peratus undi khususnya pengundi kaum Tiong Hua yang memilih, menyokong wakil UMNO yang mana ia tidak pernah berlaku dalam sejarah apabila UMNO (sebelumnya) tak pernah dapat 98 peratus undi Cina.

“Tetapi dengan semangat perpaduan ini, kejayaan ini adalah satu rekod yang boleh dibanggakan dan kita harap ianya juga berlaku di PRK Kuala Kubu Baharu nanti,” katanya dipetik laporan BH.

Kor Ming terdahulu menyempurnakan Majlis Perasmian Pintu Gerbang Kampung Baru Batu Dua, Gerik.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan itu juga berterima kasih susulan komitmen tidak berbelah bagi yang diberikan oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menyeru agar parti komponen Barisan Nasional (BN) perlu membantu calon dalam kerajaan campuran yang bertanding pada PRK Kuala Kubu Baharu 11 Mei nanti.

Katanya, begitu juga dengan MIC yang pada semalam dilapor turut menyatakan komitmen serupa untuk berkempen bagi mewakili Kerajaan Perpaduan pada PRK 11 Mei nanti.

“MIC sudah berikan komitmen untuk berkempen yang mana ini sudah disahkan oleh Perdana Menteri semalam apabila Presiden MIC, Tan Sri SA Vigneswaran menelefon beliau dan memberikan akujanji MIC untuk turun berkempen mewakili kerajaan perpaduan,” katanya.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari penamaan calon pada Sabtu minggu depan sebelum hari pengundian pada 11 Mei ini.

PRK DUN Kuala Kubu Baharu diadakan susulan kematian penyandangnya, Lee Kee Hiong dari DAP yang mewakili Pakatan Harapan (PH) pada 21 Mac lalu.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-