Monday, February 3, 2025

Tuduh Akmal gila lebih rasis, Puad beritahu MCA

suara.tv.com
ByJanatul Firdaus Yaacob
03/02/2025

KUALA LUMPUR – Datuk Dr Akmal Saleh tidak rasis seperti didakwa Naib Presiden MCA Tan Teik Cheng bahkan Ketua Pemuda Umno itu tidak pernah memulakan kontroversi sebaliknya hanya bertindak balas.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno Datuk Puad Zarkashi menegaskan, Akmal respon kepada tindakan pihak tertentu yang menyentuh sensitiviti agama Islam dan orang Melayu.

“Akmal bukan rasis seperti dakwaan naib presiden MCA. Apa bukti orang bukan Melayu tidak suka Akmal? Tan Teik Cheng sebaliknya lebih wajar bertanya kenapa bukan Melayu tidak menyukai MCA?

“Akmal respon kepada tindakan pihak tertentu yang menyentuh sensitiviti agama Islam dan orang Melayu. Bukan dia yang memulakan kontroversi itu. Dia bertindak atas kecuaian orang lain yang tidak sensitif.

“Tindakannya sama ada boikot atau laporan polis tidak melanggar undang undang. Akmal bukan rasis.

“Tuduh Akmal gila atau tidak berakal adalah lebih rasis. Ia tindakan baling batu sembunyi tangan. Boleh ditafsir cuba memihak kepada mereka yang sebenarnya memulakan kontroversi,” bidas Puad.

Speaker Dun Johor malah mengingatkan supaya MCA jangan dilihat memihak kepada individu atau pihak yang memulakan kontroversi agama atau kaum.

“MCA pun tahu jadi rasis belum menjamin bukan Melayu kembali sokong MCA.

“Ada sebab lain. Cari sebab sebab itu. Tepuk dada tanya selera,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-