Selamat Iduli Fitri

Selamat Iduli Fitri

Klik kelaman FB Wak Labu Farm

Friday, November 13, 2015

Anwar nafi terima RM60j dari Magnum, sifatkan tuduhan fitnah jahat

(Oleh Nadia Hanafi)

KUALA LUMPUR 13 NOV: Ketua Umum KEADILAN, saudara Anwar Ibrahim menafikan menerima RM60 juta daripada syarikat judi Magnum Corporation Bhd.

Terdahulu, peguam kanan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili senator Datuk S Nallakaruppan berkata, bekas Ketua Pembangkang itu menerima wang tersebut melalui orang tengah.

Shafee menamakan orang tengah itu sebagai isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, adik angkat Sukma Darmawan Saasmitadja, senator Mohd Ezam Md Noor dan isteri Menteri Besar Selangor, Shamsidar Taharin.

“Tidak benar. Tuduhan awal kata RM3 bilion sekarang ini dah turun pula, itu semua fitnah jahat,” kata Anwar di Mahkamah Tinggi Jalan Duta, pagi ini.
Dalam sesi soal jawab itu, Shafee mendakwa Anwar menerima wang tersebut di beberapa lokasi antaranya di Bukit Damansara, kediaman rasmi Timbalan Perdana Menteri (TPM) dan gelanggang tenis di kondominium Tivoli Villa, Bangsar.

Anwar memberi keterangan dalam kes saman RM100 juta terhadap Nallakaruppan kerana mendakwa wang itu diberikan kepadanya ketika menjadi TPM dan Menteri Kewangan.

Kenyataan itu diucapkan ketika Anwar bertanding dalam Pilihan Raya Permatang Pauh pada 2008.

Anwar yang diwakili peguamnya, N Surendren dan Latheefa Koya hadir ke mahkamah dengan berkemeja putih serta kod hitam.

Hadir sama memberi sokongan, ahli keluarganya, pemimpin dan para penyokong.

Perbicaraan bersambung 3 petang ini.