Klik kelaman FB Wak Labu Farm

Saturday, February 20, 2016

Muhyiddin dakwa dihalang Najib laksana tugas timbalan presiden Umno

OLEH KC NAZARI
Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau menerima tindakan Datuk Seri Najib Razak selaku perdana menteri yang mempunyai prerogatif untuk menggugurkannya daripada jawatan timbalan perdana menteri tahun lalu.Gambar The Malaysian Insider oleh Seth Akmal, 20 Februari, 2016.

Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mendakwa beliau kini dihalang Datuk Seri Najib Razak daripada menjalankan tugas-tugasnya sebagai timbalan presiden Umno selepas dihalang bercakap pada Perhimpunan Agung Umno 2015.

Timbalan presiden Umno itu berkata, beliau menerima tindakan Najib selaku perdana menteri yang mempunyai prerogatif untuk menggugurkannya daripada jawatan timbalan perdana menteri tahun lalu.

Namun kata Muhyiddin, sebagai timbalan presiden parti, beliau masih perlu menjalankan amanah menasihati presiden Umno itu berdasarkan perlembagaan parti.

"Sampai ke hari ini pun, dia tak benarkan saya jalankan tugas, sudahlah dipecat sebagai timbalan perdana menteri.

"Baiklah, itu prerogatif dia. Walaupun prerogatif untuk tidak melantik sebagai menteri itu tidaklah mutlak, terutamanya saya sebagai timbalan presiden Umno," katanya pada majlis anjuran Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) di Taman Intan Duyung, Port Dickson petang ini.

Mengulang kembali teguran Najib dalam ucapannya pada Perhimpunan Agung Umno tahun lalu yang menyentuh tugas timbalan presiden, Muhyiddin berkata, beliau memberikan pandangan dan nasihat selaku timbalan presiden parti.

"Presiden parti tanya masa perhimpunan, tahu tak tugas-tugas timbalan presiden? Eh, saya pengerusi jawatankuasa perlembagaan. Tak payahlah tanya saya. Memang pun saya tahu.

"Dua sahaja (tugas timbalan presiden). Pertama, membantu presiden. Kedua, mempengerusikan mesyuarat sewaktu ketiadaan presiden," katanya.

Tugas membantu presiden, katanya, walaupun bunyinya mudah, tetapi boleh ditafsirkan dengan pelbagai maksud.

"Menjalankan urusan-urusan parti, mengepalai jentera pilihan raya, pergi lihat daftar pemilih, pergi menangani masalah-masalah bahagian yang ada.

"Itu tanggungjawab saya yang saya jalankan sejak saya jadi timbalan presiden Umno, sejak 6 tahun lalu, tiada masalah," katanya.

Kata Muhyiddin lagi, ahli-ahli parti mengenali perwatakan beliau sebagai seorang yang kuat bekerja dalam melaksanakan amanah selaku timbalan presiden.

"Orang tahu saya ini 'workaholic'. Ada tanggungjawab saya. Saya tak pernah abaikan tanggungjawab saya.

"Tetapi, tanggungjawab membantu presiden itu, dia kata antara lain, ikut tafsirannya, adalah memberi pandangan, memberi nasihat, bukan hendak menunjuk ajar," katanya.

Namun katanya, beliau khuatir kerana Umno kini akan terus merosot sokongannya di bawah kepimpinan Najib yang tidak menukar haluan parti walaupun berdepan ancaman nyata.

"Dia (Najib) mengemudi bahtera Umno, kalau di depan itu saya tengok ada batu salju yang besar, ada 'iceberg', jangan jadi Titanic, dilanggarnya sahaja.

"Kalau langgar sahaja, apa jadi? Semua tenggelamlah, semua mati.

"Jadi, saya sebagai orang nombor 2 memberi nasihat, 'this is not right, please do something to correct it' (ini tak betul, tolong buat sesuatu untuk betulkannya).

"Itu tanggungjawab saya, kerana itu amanah yang tuan-tuan berikan pada saya," katanya. – 20 Februari, 2016.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/muhyiddin-dakwa-dihalang-najib-laksana-tugas-timbalan-presiden-umno#sthash.Uc9Oj3Cv.dpuf