Tuesday, December 7, 2021

Mahkamah tolak permohonan Najib, keputusan tetap akan dibacakan esok

inforakyat.net
07/12/2021 5:29 PM

Mahkamah tolak permohonan Najib, keputusan tetap akan dibacakan esok. Dalam tamparan terhadap pasukan pembelaan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, Mahkamah Rayuan telah menafikan permohonan mereka untuk mengemukakan bukti baharu semasa rayuan mereka esok.

Menurut laporan New Straits Times, Mahkamah Rayuan akan meneruskan keputusan ke atas rayuan Najib untuk membatalkan sabitannya pada pukul 9 pagi esok.

Semasa perbicaraan permohonan hari ini, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili Najib berhujah bekas gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Zeti Akhtar Aziz mungkin terlibat dalam kes itu.

Bagaimanapun, timbalan pendakwa raya Datuk V. Sithambaram berhujah bahawa permohonan Najib untuk mengemukakan bukti baharu selepas perbicaraan dilakukan dengan niat jahat untuk menangguhkan prosiding.

Sithambaram berkata tiada apa-apa yang menunjukkan penglibatan Zeti dan dia hadir sebagai saksi semasa kes pendakwaan semasa perbicaraan di mahkamah tinggi.

Awal hari ini, Najib dan pasukan pembelanya tidak hadir dalam prosiding, kecuali peguam Harvinder Singh Sidhu.

Pihak pembelaan meminta penangguhan untuk pendengaran hari ini dan esok, atas sebab seorang anggota pasukan pembelaan telah diuji positif Covid-19.

Bagaimanapun, Mahkamah Rayuan menegaskan bahawa prosiding disambung pada tengah hari, mengancam pengeluaran waran tangkap untuk Najib jika beliau gagal hadir kemudian.

Pada 28 Julai tahun lepas, Najib dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas didapati bersalah melakukan rasuah membabitkan dana SRC International.

Ahli Parlimen Pekan itu didakwa atas tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, tiga pertuduhan pengubahan wang haram, dan satu pertuduhan salah guna kuasa.

Semasa menyampaikan penghakiman, Mohamad Nazlan Mohamad Ghazali berkata pihak pendakwaan telah membuktikan kesnya melampaui keraguan munasabah.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-