Friday, June 9, 2023

Tajuddin dakwa Umno dapat padah nasihat Ahmad Maslan

freemalaysiatoday.com
Nora Mahpar, Faiz Zainudin dan Yasmin Latiff
 - 09 Jun 2023

Bekas pengarah pilihan raya Umno, Tajuddin Abdul Rahman, mendakwa Ahmad Maslan semasa menjadi setiausaha agung Umno tidak mengendahkan pandangan akar umbi.
Bekas pengarah pilihan raya Umno, Tajuddin Abdul Rahman, berkata akar umbi tidak mahu calon pilihan pimpinan parti, menjelang PRU15.

KUALA LUMPUR: Tajuddin Abdul Rahman muncul di tepian Perhimpunan Agung Umno 2023 petang ini, dengan dakwaan bahawa pengaruh Umno merosot hari ini lantaran padah nasihat Ahmad Maslan, ketika menjadi setiausaha agung.

Ketika dikelilingi pemberita, beliau yang digantung keahlian selama enam tahun itu mendakwa Ahmad menjelang PRU15 tidak mengendahkan pandangan akar umbi berhubung calon pilihan raya.

“Dia tidak menjadi penasihat yang betul kepada presiden,” kata Tajuddin, yang menambah ramai dalam kalangan akar umbi tidak mahu calon pilihan pimpinan parti.

“Mereka dah bagi tahu parti, tapi Ahmad tak nak dengar. Mereka nak calon tempatan tapi parti tetap hantar calon luar. Jadi berlaku pemberontakan dari akar umbi. Mereka pilih calon lawan sebagai protes. Siapa yang rugi?”

Bekas pengarah pilihan raya Umno itu kemudian berkata beliau pernah membangkitkan isu ini.

“Sebelum ni saya tegaskan dengar akar umbi, jangan dengar orang keliling yang mengampu.

“Tengok apa yang berlaku sekarang.”

Kehadiran Tajuddin di persidangan tahun ini mencetuskan kejutan, walaupun rayuan keahliannya masih menjadi tanda tanya. Keahliannya digantung enam tahun pada Oktober tahun lalu, sebelum PRU15 pada November.

Umno merekodkan kekalahan terburuknya pada PRU15 apabila hanya menang 26 kerusi.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-