Tuesday, September 26, 2023

Hentikan kes rasuah Zahid, badan kehakiman cipta rekod dunia: Dr Mahathir

agendaily.com
26/09/2023
Dr Mahathir membidas tindakan kerajaan campuran Anwar yang membebaskan anak muridnya, Zahid Hamidi.

Tun Dr Mahathir Mohamad mengkritik tindakan kerajaan campuran menerusi Peguam Negara yang baharu dalam menghentikan kes rasuah dihadapi Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Bekas perdana menteri dua kali itu menyindir tindakan kerajaan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang membebaskan anak muridnya serta mempertahankan keputusan tersebut sebelum ini dengan menyifatkan ia satu rekod dunia baharu dicipta oleh Malaysia.

“Bagaimanapun, hakim memutuskan untuk tidak membebaskan tertuduh. Jadi keputusan hakim adalah pelepasan tanpa pembebasan. Ini bermakna tertuduh mungkin bersalah. Tetapi dia bebas.

“Ini unik. Mungkin tidak ada kes seperti itu di mana-mana di dunia. Badan kehakiman Malaysia telah mencipta rekod dunia.

“Rakyat Malaysia patut berbangga. Atau patutkah mereka?,” soal beliau dalam satu hantaran Facebook hari ini.

Dr Mahathir berkata, perbuatan jenayah tetap jenayah dan terpulang kepada hakim untuk menentukan sama ada tertuduh bersalah atau tidak berdasarkan bukti dikemukakan.

Tetapi beliau mendakwa, malangnya hakim dilantik oleh kerajaan dan mereka mungkin mahu bebas namun, orang ramai bimbang tentang kebebasan hakim.

“Tetapi ia bukan hanya hakim. Di Malaysia AGC (Pejabat Peguam Negara) menggunakan banyak kuasa. Ia mempunyai kuasa untuk menghantar kes itu ke mahkamah atau ia mungkin memutuskan untuk tidak.

“Secara berkesan AG boleh membuat penghakiman ke atas kes itu. Hakim tidak akan mendengar kes itu.

“Dalam kes baru-baru ini, Peguam Negara memutuskan bukan sahaja untuk tidak menghantar kes itu ke mahkamah tetapi beliau sebenarnya telah membuktikan bahawa terdapat bukti prima facie bahawa terdapat kes untuk dijawab oleh defendan. Dan hakim bersetuju,” katanya.

Beliau juga mendakwa kerajaan campuran menjadikan pemimpin Perikatan Nasional (PN) sebagai sasaran untuk membalas dendam dengan memberi tekanan menerusi siasatan dan pendakwaan walaupun tidak ada kes yang kukuh.

Menurutnya, setakat ini individu yang disoal siasat polis semuanya dari pembangkang manakala, penyokong kerajaan yang melanggar peraturan dan bercakap tentang isu agama, bangsa dan institusi diraja (3R) bebas daripada siasat.

“Contohnya, bercakap tentang masalah orang Melayu mengundang soal siasat polis. Tetapi bercakap mengenai tuntutan agar ketiga-tiga kaum itu ditetapkan sebagai orang asli Malaysia tidak menarik soal siasat polis.

“Bercakap tentang berbilang kaum adalah sama seperti bercakap tentang satu kaum. Terdapat diskriminasi yang jelas di sini dan banyak lagi contoh lain.

“Walaupun agama mungkin tidak diperkatakan tetapi kerajaan sendiri sedang memperkenalkan pengajian 40 hadis kepada pihak sekolah. Itu soal agama,” katanya lagi.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-