Wednesday, May 29, 2024

Gesaan Ku Li satukan orang Melayu bawah Umno ‘usaha sukar’, kata penganalisis

freemalaysiatoday.com
Nora Mahpar
-29 May 2024, 08:00 AM

Ariff Aizuddin Azlan berkata orang Melayu khususnya bekas ahli Umno sudah semakin selesa dengan wadah perjuangan baharu menerusi Perikatan Nasional.
Tengku Razaleigh Hamzah baru-baru ini menggesa Umno mengajak orang Melayu kembali ke pangkuannya serta ahli parti serpihan Umno seperti Bersatu dan PAS bersama parti itu semula.

PETALING JAYA: Penganalisis berbeza pandangan mengenai seruan veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah supaya orang Melayu termasuk ahli Bersatu dan PAS, kembali bersatu di bawah payung Umno, yang disifatkan sebagai ‘usaha sukar’.

Ariff Aizuddin Azlan dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) berkata orang Melayu khususnya bekas ahli Umno sudah semakin selesa dengan wadah perjuangan baharu menerusi Perikatan Nasional (PN).
Ariff Aizuddin Azlan.
“Jika fenomena penghijrahan ini tidak ditangani dengan baik maka saya khuatir Umno tidak lagi menjadi relevan untuk satu jangka waktu yang panjang,” katanya kepada FMT.

Beliau mengulas kenyataan Tengku Razaleigh atau Ku Li dalam temu bual eksklusif dengan FMT baru-baru ini bahawa perpecahan membawa kepada penubuhan pelbagai parti ketika ini telah melemahkan pengaruh politik kolektif orang Melayu.

Sehubungan itu, beliau menggesa Umno mengajak orang Melayu kembali ke pangkuannya serta ahli parti politik serpihannya seperti Bersatu dan PAS bersama dengannya semula.

Menurutnya, Bersatu dan PAS hanya mendapat sokongan besar pengundi Melayu hari ini disebabkan rasa tidak puas hati terhadap ketidakupayaan Umno berpegang kepada prinsipnya.

Ariff berkata luahan Ku Li itu jelas apabila ramai figura besar dan penting dalam Umno, memilih untuk membelakangi parti dan bertanding atas tiket parti lawan, selain sebahagian besar menunjukkan protes ke atas corak kepimpinan pemimpin kanan Umno termasuk Presiden Zahid Hamidi.

“Ini menjadikan penyokong di peringkat akar umbi mula beralih arah dan memilih untuk bersama dengan PN kerana mereka juga menjuarai isu yang sama iaitu Melayu dan Islam,” katanya.
Azmi Hassan.
Bagaimanapun Azmi Hassan, Felo Majlis Profesor Negara (MPN) berpendapat strategi Umno memanggil semula bekas ahli yang dipecat atau dibuang mampu memberi persepsi kepada akar umbi bahawa parti itu ingin kembali kepada kekuatan asalnya.

Namun beliau berkata bagi menjayakan misi itu, pemimpin yang sudah lama berada di tampuk kepimpinan parti harus berundur dan memberi peluang kepada ‘pemimpin lebih segar’ seperti Khairy Jamaluddin dan Shahril Hamdan, yang ternyata mempunyai pengikut tersendiri.

Tambah Azmi, veteran Umno yang mempunyai pengalaman luas pula boleh menjadi penasihat di belakang tabir seperti Ku Li, yang dilihat lantang mengkritik dan melontarkan idea terhadap kepimpinan Umno.

“Kalau orang lama dipanggil kembali jadilah macam Ku Li, hanya memberi nasihat dari belakang, tidak aktif untuk pegang jawatan, itu penting kerana masalah Umno adalah hilang kepercayaan, keyakinan orang Melayu terhadap kepimpinan Umno.

“Jadi, ini masa terbaik untuk kepimpinan berbesar hati kalau mereka merasakan mereka dah terlampau lama berada di pucuk kepimpinan perlu diberi (peluang) kepada muka baharu,” katanya.
Rephrase with Ginger (Ctrl+Alt+E)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-