Klik kelaman FB Wak Labu Farm

Friday, June 17, 2016

Hujan lebat, cat merah & Mahathir di Sg BesarRANGKUMAN Seperti biasa, Pakatan Harapan hari ini akan menutup kempen mereka tengah malam ini dengan ceramah besar-besaran di Sungai Besar.
BN bagaimanapun mungkin menggunakan pendekatan lain apabila tiada rancangan ceramah besar dibuat setakat ini.

Di hari terakhir kempen sebelum peti undi dibuka pada jam 8 pagi esok, tokoh-tokoh besar menghabiskan masa untuk memberi sentuhan akhir.

Ini termasuk bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, yang keluar Umno sebagai tanda protes pada pentadbiran Datuk Seri Najib Razak.

Mahathir hari ini menyertai beberapa siri penerangan dengan tokoh-tokoh Pakatan Harapan, termasuk bersolat Jumaat di sebuah masjid di kawasan itu.

Mahathir juga dilihat berkongsi kereta dengan calon Parti Amanah Negara (AMANAH) Azhar Abdul Shukor.

Dalam acara di Sekinchan tengah hari ini, Mahathir mengambil kesempatan memperkecil-kecilkan peranan calon BN, yang menurutnya hanya akan menjadi penurut Najib.

“Jika mereka hanya kata, ya, ya, ya, apa gunanya,” katanya yang tampil dengan pakaian rasmi busjaket, seperti gaya biasanya ketika menjadi perdana menteri sebelum ini.

Insiden vandalisme
Beliau bergerak selepas solat Jumaat di Kampung Sungai sebelum bergerak mengikuti Azhar turun padang bertemu pemilih.

Bagaimanapun cuaca lebat membuatkan Mahathir terpaksa membatalkan rancangan itu.

Sementara itu, di hari terakhir kempen, suasana dicemari dengan insiden vandalisme apabila sekurang-kurang dua poster BN Budiman Mohd Zohdi disimbah dengan cat merah.

Ia dikesan pagi ini di jalan Sungai Besar-Sekinchan.

Kerusi parlimen Sungai Besar menyaksikan pertembungan tiga penjuru antara calon BN, AMANAH dan PAS.

Dalam pilihan raya umum lalu, BN hanya memang tipis dengan majoriti undi kira-kira 400 sahaja.

Pilihan raya kecil itu diadakan serentak dengan Kuala Kangsar esok susulan kematian penyandang-penyandang kerusi itu dalam nahas helikopter di Sarawak bulan lalu.