Klik kelaman FB Wak Labu Farm

Sunday, August 28, 2016

#TangkapMO1: Ambil tindakan mahasiswa terlibat

WARTAWAN SINAR HARIAN
28 OGOS 2016
SHAH ALAM – Pihak universiti dan penaja perlu memandang serius serta mengambil tindakan sewajarnya ke atas mahasiswa yang terlibat dalam Himpunan #TangkapMalaysianOfficial1 (#TangkapMO1) berlangsung di ibu kota, semalam.

Ketua Penerangan Pemuda Umno, Jamawi Jaafar berkata, mahasiswa perlu memanfaatkan peluang belajar di universiti awam memandangkan kerajaan telah membelanjakan purata sebanyak RM18,000 setahun untuk setiap pelajar.

“Tidak salah bagi mahasiswa mengambil tahu tentang isu politik negara tetapi mereka perlu elakkan diri dari dipergunakan oleh sesetengah pihak yang bijak mengambil kesempatan dengan memanipulasi penglibatan para pelajar dalam isu-isu tertentu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

[ARTIKEL BERKAITAN: Bawa mesej ubah urus tadbir negara]

Himpunan #TangkapMO1 yang berlangsung semalam dianjurkan bagi membawa mesej bahawa anak muda mahukan perubahan dalam urus tadbir negara.

Dalam pada itu, Jamawi memaklumkan bahawa mahasiswa perlu memberikan penumpuan kepada pelajaran dan menjalankan tanggungjawab sebagai pelajar bagi menamatkan pengajian masing-masing dengan jayanya dan bukannya memberontak serta menyertai aktiviti-aktiviti melanggar etika.

“Saya berasa sedih dan kasihan dengan tindakan sekumpulan mahasiswa dan belia yang menggelar diri sebagai ‘Gabungan #TangkapMO1’.

“Daripada ucapan-ucapan yang diberikan jelas menunjukkan mahasiswa terlibat hanya berpandukan kepada laporan sebelah pihak sahaja dan saya lihat ia mempunyai agenda tertentu,”katanya.

Tambah beliau, sebelum ini, pimpinan negara dan juga pihak 1Malaysia Development Berhad (1MDB) telah pun membuat menjawab dan membuat pencerahan mengenai isu berkenaan.