Klik kelaman FB Wak Labu Farm

Thursday, June 22, 2017

BNM Forex : Kabinet setuju tubuh RCI

By watan
Satu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) akan dibentuk bagi menyiasat kerugian urus niaga mata wang asing Bank Negara Malaysia (BNM) sekitar 1980-an dan 1990-an.

Pejabat Perdana Menteri, dalam satu kenyataan Rabu berkata, Kabinet bersetuju untuk menubuhkan RCI selepas meneliti laporan Pasukan Petugas Khas (PPK).

Menurut kenyataan itu, dalam laporan berkenaan, PPK mendapati wujud kes ‘prima facie’ bagi kerugian BNM sekitar 1980-an dan 1990-an dan mencadangkan penubuhan RCI bagi melakukan siasatan terperinci lagi menyeluruh berdasarkan lunas perundangan dan dilindungi di bawah Akta 119.

“Penubuhan RCI juga bertujuan menjaga kepentingan awam, yang mana kerugian sebenar BNM akibat urus niaga mata wang asing membabitkan rizab negara dapat dipastikan.

“Ini kerana siasatan awal PPK mendapati jumlah kerugian adalah lebih besar saripada apa yang dilaporkan kepada Kabinet dan Parlimen.

“PPK juga mendapati terdapat elemen menyembunyikan fakta sebenar kerugian dengan mengemukakan maklumat yang bertujuan mengelirukan Kabinet dan Parlimen,” katanya.

Sehubungan itu, mengikut kenyataan akhbar yang sama, Kabinet sebulat suara bersetuju dengan syor PPK bahawa terdapat keperluan menubuhkan RCI bagi membolehkan siasatan mengenai kerugian BNM sekitar 1980-an dan 1990-an diteruskan, sekali gus diharap mampu merungkai isu yang membelenggu negara sejak 23 tahun lalu.

Kerajaan juga berterima kasih kepada Pengerusi PPK, Tan Sri Sidek Hassan dan ahlinya serta Sekretariat PPK di Kementerian Kewangan, yang memberi komitmen penuh dalam menjalankan siasatan awal berkenaan kerugian terbabit dengan telus, bebas lagi adil.

Wartawan Watan-Online