Saturday, January 29, 2022

PRN Johor: PAS-Bersatu bertanding bawah PN

freemalaysiatoday.com
FMT Reporters
-January 29, 2022 2:28 PM


PETALING JAYA: PAS dan Bersatu mengumumkan akan bertanding dalam pilihan raya negeri (PRN) Johor di bawah panji Perikatan Nasional.

Keputusan itu dicapai dipercayai selepas PAS gagal mencapai kata sepakat mengenai pembahagian kerusi dengan Umno dalam pilihan raya negeri itu.

“Bahawasanya, PAS dan Bersatu dengan penuh kesungguhan dan iltizam ke arah mewujudkan kestabilan politik dalam negara, telah membuat ketetapan bersama menyertai PRN Johor sebagai PN,” menurut kenyataan resolusi muzakarah PAS Bersatu yang diadakan selama dua hari bermula semalam.

Mengulas lanjut, resolusi itu juga menegaskan sokongan PAS dan Bersatu dalam kerajaan persekutuan adalah bersyarat, perlu dihormati dan dirundingi.

“…di atas nilai integriti, anti rasuah dan berkebajikan,” menurut kenyataan itu.

Parti itu juga melahirkan rasa kesal terhadap percaturan politik segelintir pihak yang menutup pintu perpaduan, menggugat kestabilan politik dan mempertaruhkan nasib rakyat.

Ia dipercaya merujuk kepada pendirian Umno yang mahu bergerak solo dalam PRN Johor dan hanya menawarkan empat kerusi kepada PAS jika mahu bekerjasama dalam pilihan raya itu.

BERITA LANJUT MENYUSUL

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-