Thursday, June 30, 2022

Tajuddin sukar pertahan Pasir Salak tanpa sokongan UMNO: Pakar politik

agendaily.com
30/06/2022
Ahli Parlimen Pasir Salak Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman.

Pakar politik menolak dakwaan Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman bahawa beliau boleh mempertahankan kerusi Parlimen Pasir Salak walaupun tanpa sokongan daripada UMNO, hanya berdasarkan rekod tiga penggalnya.

Menurut mereka, kejayaan Tajuddin di kawasan Parlimen itu adalah berdasarkan peranannya sebagai pemimpin UMNO, dan mempunyai kebarangkalian rendah untuk mengulangi kejayaan itu sama ada sebagai calon Bebas atau PAS.

Felo kanan Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara (NASR) Profesor Madya Dr Azmi Hassan menegaskan bahawa Pasir Salak telah menjadi kerusi UMNO sejak penubuhannya pada 1984, beberapa dekad sebelum Tajuddin mula menang pada 2008.

“UMNO memainkan peranan kritikal dalam membantu semua calon sebelum ini, termasuk Tajuddin untuk memenangi kerusi Pasir Salak.

“Jika Tajuddin mahu mempertahankan kerusi itu dengan bertanding Bebas maka dia akan menghadapi banyak masalah.

“Menggunakan popularitinya sahaja sebagai ahli Parlimen tiga penggal tidak akan dapat membantu mendapatkan undi yang mencukupi,” katanya memetik laporan Malay Mail, hari ini.

Walaupun Tajuddin berkata beliau boleh menerima tawaran daripada kepimpinan PAS untuk bertanding, Azmi menegaskan pemimpin UMNO itu tidak mungkin mendapat sokongan daripada penyokong parti Islam berkenaan.

“Jadi, saya rasa semuanya hilang untuk Tajuddin,” kata Azmi.

Terdahulu, Tajuddin pada sidang media setelah disingkir daripada kerusi ahli Majlis Tertinggi (MT) dan mengkritik Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, berkata beliau mampu mempertahankan kerusi Pasir Salak tanpa sokongan parti itu.

Tajuddin berkata, sokongan kepada beliau tetap kuat biarpun ketika tsunami politik berlaku pada pilihan raya umum (PRU) sebelum ini.

“Kalau mereka (UMNO) berkasar, saya boleh berkasar tanding Bebas, masa ‘tsunami’ (politik) pun sokongan (saya) naik, tak pernah kalah,” katanya ketika sidang media pada Isnin lalu.

Sementara itu, Malay Mail turut memetik penganalisis politik veteran Profesor Dr Ahmad Atory Hussain sebagai berkata dakwaan Tajuddin itu tidak meyakinkan kerana penyokong UMNO lazimnya mengundi parti itu berbanding calon.

Keadaan menjadi lebih buruk bagi Tajuddin apabila bahagian UMNO di bawahnya di Pasir Salak menjadi retak selepas PRU 2018.

“Sejak itu, ahli parti berpecah kepada kumpulan, ada yang berkelompok menjadi pemimpin lain dalam UMNO bahagian.

“Dalam kata lain, Tajuddin tidak mempunyai sokongan padu di kalangan ahli di bahagiannya sendiri. Ramai pemimpin bahagian telah dipecat atau keluar parti dan menyertai sama ada PAS, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) atau AMANAH,” jelasnya.

Penganalisis politik Universiti Tunku Abdul Rahman Teh Boon Teck pula dipetik sebagai berkata Tajuddin mempunyai peluang mempertahankan kerusi itu jika beliau dapat meyakinkan semua penyokong PAS untuk menyokongnya pada PRU akan datang.

Bergantung kepada perkembangan politik dari sekarang hingga PRU-15, beliau juga berkata populariti UMNO sendiri sekarang ini boleh jatuh pada masa itu.

Teh bagaimanapun mengakui Tajuddin masih perlu memecah-belahkan undi UMNO untuk mengekalkan harapan ini.

“Tetapi kenyataan beliau daripada sidang media baru-baru ini telah menyinggung perasaan ramai pemimpin (UMNO),” katanya.

Walaupun Tajuddin sebagai calon Bebas tidak akan mempunyai peluang sangat baik untuk menang, Naib Canselor Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) Prof Tan Sri Nordin Kardi dipetik sebagai berkata beliau masih boleh menyusahkan mana-mana calon UMNO.

Bergantung pada bagaimana setiap calon meletakkan dirinya dalam isu ekonomi, beliau berkata Tajuddin mungkin boleh mendapatkan sokongan pengundi bukan pemastautin serta golongan muda dan belum membuat keputusan.

“Kumpulan pengundi ini tidak ada rasa sayang kepada Tajuddin. Kandungan dan strategi berkempen akan menentukan siapa yang akan memenangi kerusi itu. Kawasan pilihan raya tidak begitu maju.

“Hasil ekonomi utamanya ialah beras dan kelapa sawit. Calon seharusnya memahami gaya hidup dan cara pemikiran pengundi. Apa yang boleh ditawarkan kepada mereka? Pengundi luar pasti ingin tahu apakah peluang yang diberikan kepada kampung mereka,” katanya.

Bagaimanapun, Azmi berpendapat keretakan antara UMNO dan Tajuddin tidak mungkin menjadi lebih besar.

Beliau meramalkan bahawa ketegangan itu akan reda sebaik sahaja Tajuddin berlepas ke Indonesia di mana dia akan menjadi duta Malaysia, sekali gus menamatkan kemelut itu.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-