Tuesday, June 28, 2022

UMNO bukan nak tadbir negara, kata Dr Mahathir

agendaily.com
28/06/2022
Tun Dr Mahathir Mohamad semasa diwawancara dengan Agenda Daily baru-baru ini di pejabatnya, Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya.

Bekas Perdana Menteri (PM) dua kali, Tun Dr Mahathir Mohamad membidas kepemimpinan UMNO yang hanya memainkan isu pertukaran PM berbanding untuk mentadbir negara.

“Itulah kerja mereka…bukan hendak mentadbir negara,” katanya diminta mengulas pendedahan bekas Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, semalam.

Dr Mahathir berkata pendedahan itu menunjukkan banyak perkara yang disembunyikan daripada pengetahuan rakyat.

Tanpa memperincikan mana-mana parti politik, beliau berkata pertukaran PM menjadi isu yang dimainkan pihak terbabit bagi menarik sentimen rakyat.

“Nampak banyak perkara berlaku yang disembunyi daripada rakyat. Ada pakatan usaha untuk adakan seorang Perdana Menteri baharu, jadi mereka main isu tukar pendana menteri.

“Itulah kerja mereka…bukan hendak mentadbir negara,” katanya menurut BH.

Terdahulu Dr Mahathir hadir di Jabatan Peguam Negara untuk memberi keterangan berkaitan isu Batu Puteh kepada Pasukan Petugas Khas Batu Puteh, namun tidak berbuat demikian setelah mengetahui bekas Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali masih menjadi pengerusi pasukan itu.

Semalam, Tajuddin yang disingkir daripada Majlis Tertinggi (MT) UMNO mendakwa segala keputusan mesyuarat MT UMNO selama ini bukan kehendak ahli MT, sebaliknya adalah kehendak Zahid sendiri.

Ahli Parlimen Pasir Salak turut mendedahkan Zahid mengetuai bagi menandatangani SD dalam kalangan Ahli Parlimen UMNO bagi menyokong Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, sebagai PM.

Tajuddin turut mendakwa Zahid juga tidak berpuas hati dengan kedudukan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai PM kerana beliau tidak diberi ruang menggalas jawatan itu.

Mengenai isu Batu Puteh, Dr Mahathir dipetik The Star sebagai berkata beliau tidak akan menghadiri sebarang pertanyaan panel selagi Apandi kekal pengerusi pasukan petugas itu.

“Saya menulis surat kepada AGC untuk mendapatkan penjelasan mengapa Apandi dipilih sebagai pengerusi pasukan petugas ini. Apandi adalah orang yang terlibat dalam kes ini, dia tidak sepatutnya menjadi pengerusi sebaliknya menjadi saksi.

“Tetapi di sini, beliau dilantik sebagai pengerusi yang tidak masuk akal. Terdapat konflik kepentingan. Saya dijemput untuk menghadiri sebarang siasatan di sini hari ini, jadi saya datang. Mereka memberitahu saya pengerusinya masih Apandi.

“Jika mereka berkata demikian dalam jawapan kepada surat saya, saya tidak akan datang hari ini,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-