Friday, July 1, 2022

Kenyataan Anwar pelik, kata Najib

agendaily.com
01/07/2022
Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bekas Presiden UMNO Datuk Seri Najib Razak yang dikatakan turut menandatangani Akuan Bersumpah (SD) menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri (PM), menyifatkan kenyataan Presiden PKR itu semalam sebagai pelik dan tidak benar.

Malah, bekas PM itu juga menolak sama sekali dakwaan Anwar bahawa sokongan SD yang diberikannya bersyarat.

Syarat yang dikenakan Najib, menurut Anwar semalam ialah supaya kes mahkamah mensabitkan bekas PM itu “tidak diteruskan”.

“Apa berlaku selepas itu adalah selepas ditandatangani saya diminta untuk memberi kepastian bahawa urusan mahkamah, terutama melibatkan Najib, tidak akan diteruskan dan saya harus guna kuasa saya selaku PM untuk memastikan ini tidak diteruskan.

“Saya tidak bersedia untuk melakukan itu. Oleh kerana keputusan tegas saya itulah maka Najib mengusulkan calon lain di saat akhir dan menafikan saya,” katanya Anwar dalam kenyataan semalam.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Pekan itu berkata segala dakwaan Anwar adalah tidak benar sama sekali.

Najib mendakwa beliau tidak pernah menggunakan saluran politik untuk menggugurkan kes mahkamah yang sedang dihadapinya.

“Saya tak pernah minta sesiapa untuk gugurkan kes saya melalui pengaruh politik.

“Saya adalah orang parti dan saya akan sentiasa taat kepada keputusan parti,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Bagaimanapun katanya beliau pelik kerana jika benar Anwar memperoleh sokongan majoriti kenapa pula Istana Negara tidak melantiknya sebagai PM.

“Sekiranya apa yang Anwar kata adalah benar bahawa dia ada sokongan 120 ahli parlimen, kenapa pula Istana Negara tidak lantik dia jadi PM?

“Dan kenapa dia tak buktikan sokongan ini melalui undian dalam Parlimen – termasuk dengan cara menggagalkan undian bajet 2021 ketika itu?,” katanya.

Pada 28 Julai 2020, Najib dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, selepas didapati bersalah terhadap tujuh tuduhan pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd (SRC).

Dia kemudian mengemukakan rayuan di Mahkamah Rayuan.

Namun, Mahkamah Rayuan pada 8 Disember tahun lalu mengekalkan sabitan salah dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta yang diputuskan Mahkamah Tinggi.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan dipengerusikan Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Jalil, bersama-sama Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera sebulat suara membuat keputusan itu selepas mendapati Mahkamah Tinggi membuat keputusan yang betul apabila mensabitkan Najib terhadap tuduhan berkenaan.

Najib kemudian mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Persekutuan yang akan mendengar kesnya selama 10 hari bermula 15 Ogos ini.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-