Wednesday, August 17, 2022

UMNO kecewa mahkamah tolak permohonan Najib, kata Zahid

agendaily.com
17/08/2022
Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

UMNO kecewa dengan keputusan Mahkamah Persekutuan menolak permohonan Datuk Seri Najib Razak untuk memasukkan bukti tambahan membabitkan Hakim Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali, dalam rayuan akhir kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd (SRC).

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata parti itu tidak berhasrat untuk mencampuri urusan mahkamah, tetapi memandang berat pendedahan berkaitan Mohd Nazlan yang dituduh terlibat dalam penubuhan SRC.

“Walhal beliau juga adalah hakim yang menjatuhkan hukuman ke atas Najib dalam kes bersabit syarikat yang sama,” katanya dalam kenyataan malam ini.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu berkata kedudukan Mohd Nazlan sebagai peguam dan setiausaha Maybank pada 2006 sudah tentu memberikan akses besar kepada beliau dalam isu pentadbiran bank berkenaan.

“Termasuklah bagaimana wang RM42 juta iaitu sebahagian daripada RM140 juta yang dipinjamkan oleh Maybank kepada Putra Perdana Development boleh dipindahkan ke akaun Najib, yang akhirnya menjadi punca dakwaan ke atas beliau.

“Sudah menjadi satu amalan etika am kehakiman di seluruh dunia bahawa mana-mana hakim yang sedang mendengar sesuatu kes, jika mendapati ia sedang berada di dalam keadaan konflik kepentingan dengan kedudukannya sama ada semasa atau sebelum menjadi seorang hakim, perlu mengecualikan dirinya dalam mendengar apatah lagi memutuskan kes tersebut,” katanya.

Zahid berkata lebih parah lagi jika ada sebarang cubaan untuk menyembunyikan fakta penglibatan yang terkait dengan konflik berkepentingan sejak dari awal proses penghakiman dijalankan.

“Semua ini sebenarnya boleh menghakis integriti badan kehakiman yang sepatutnya menjadi tunjang kepercayaan mutlak rakyat terhadap benteng utama kedaulatan undang-undang.

“UMNO bertegas untuk tidak sesekali mencampuri urusan mahkamah. Namun, kami percaya bahawa keadilan bukan sahaja perlu dilaksanakan, tetapi ia juga mesti dilihat telah dilaksanakan,” katanya.

Semalam, panel lima hakim Mahkamah Persekutuan diketuai Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat sebulat suara menolak percubaan bekas Perdana Menteri itu untuk memasukkan, kononnya, bukti berkaitan penemuan terbaharu berhubung dakwaan konflik kepentingan hakim Mohd Nazlan.

Mahkamah memutuskan bahawa bukti tambahan itu tiada kaitan antara jawatan Mohd Nazlan sebelum ini sebagai Kaunsel dan Setiausaha Syarikat Kumpulan Maybank yang boleh menyebabkan berat sebelah terhadap pemohon.

Tengku Maimun yang membacakan penghakiman berkata mahkamah berpandangan bukti tambahan yang ingin dimasukkan tidak relevan dengan pertuduhan ke atas Najib.

“Atas semua sebab yang kami nyatakan, kami dapati pemohon gagal melepasi ambang di bawah Seksyen 93 Akta Mahkamah Kehakiman.

“Usul itu dengan ini ditolak. Kami kini akan meneruskan rayuan utama,” katanya.

Empat anggota panel hakim lain ialah Ketua Hakim Sabah dan Sarawak Tan Sri Abang Iskandar Abang Hashim; dan tiga hakim Mahkamah Persekutuan iaitu Datuk Nalini Pathmanathan; Datuk Mary Lim Thiam Suan; dan Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Mohd Nazlan adalah hakim Mahkamah Tinggi (kini Hakim Mahkamah Rayuan) yang mendapati Najib bersalah terhadap tujuh tuduhan pecah amanah, menyalahgunakan kuasa dan pengubahan wang haram dana SRC dan memerintahkannya dipenjara 12 tahun serta didenda RM210 juta pada 28 Julai 2020.

Najib memohon untuk memasukkan antaranya, keterangan viva voce (lisan) pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Rosli Hussein yang menjalankan siasatan ke atas skandal SRC.

Keterangan itu adalah sama ada beliau (Rosli) menyedari peranan lalu dan pembabitan Mohd Nazlan sebagai Kaunsel dan Setiausaha Syarikat Kumpulan Maybank, terutamanya dalam khidmat nasihat strategik yang diberikan Maybank Investment Berhad dan bahagian nasihat kewangan Maybank, Bina Fikir Sdn Bhd kepada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bagi penubuhan SRC pada tahun 2010/2011.

Bukti tambahan lain ialah keterangan lisan bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi berhubung perananannya ketika menjawat jawatan itu dalam urusan dan pelantikan Maybank Investment Berhad dan Bina Fikir Sdn Bhd serta pegawainya berkaitan khidmat nasihat strategik dalam penubuhan SRC International.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-