Wednesday, October 5, 2022

Selepas Parlimen bubar, siapa yang berkuasa? Zahid atau Ismail Sabri?

agendaily.com
05/10/2022
Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri dan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Spekulasi kuat mengatakan Parlimen bakal dibubarkan juga pada minggu ini dengan Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sudah diarah menghadap Yang di-Pertuan Agong bagi mempersembahkan cadangan pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) diadakan pada tahun ini juga.

Buat ketika ini kuasa untuk mencadangkan pembubaran Parlimen ke-14 berada di tangan Ismail Sabri kerana ia pregoratif selaku ketua kerajaan, namun selepas dibubarkan kuasa tersebut sudah beralih kepada ketua parti.

Uniknya sistem demokrasi negara, kuasa seseorang ketua kerajaan itu apabila terbubarnya Parlimen ia akan berpindah pula kepada seseorang yang menjadi ketua parti itu pula.

Dalam senario semasa, apabila terbubar Parlimen, secara automatik bos Ismail Sabri adalah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kerana watikah calon hanya boleh ditandatangani Presiden UMNO tersebut bukan orang lain.

Malah untuk memilih calon PM nanti juga bukan lagi kuasa Ismail Sabri tetapi Zahid yang mempunyai kuasa untuk meletak calon pilihannya dilantik PM Ke-10 jika UMNO-Barisan Nasional memenangi PRU-15 nanti.

Ismail Sabri walaupun pada awalnya dipilih sebagai ‘poster boy’ tetapi jika pada saat akhir tidak dapat menjadi PM, ia bukan sesuatu yang mengejutkan kerana kuasa menentukan siapa yang akan jadi PM selepas ini berada pada tangan Zahid.

Episod selepas PRN Johor adalah contoh terbaik, lihat bagaimana apabila calon Menteri Besar yang diumum UMNO adalah Datuk Hasni Mohammad tetapi yang dilantik adalah Datuk Onn Hafiz.

Oleh sebab itu, pemimpin pembangkang cuba memberi nasihat kepada Ismail Sabri supaya berhati-hati agar tidak tunduk kepada Zahid tetapi nampaknya perkara itu diabaikan.

Dalam perkembangan lain, spekulasi kuat mengatakan Parlimen bakal dibubar pada Jumaat dan akan menyaksikan laluan kepada PRU-15 diadakan.

Malah, media melaporkan Ismail Sabri akan menghadap Yang di-Pertuan Agong pada Khamis bagi mempersembahkan cadangan pembubaran Parlimen.

Dijangka Ismail Sabri akan membawa mandat UMNO yang diarahkan kepadanya untuk disampaikan kepada Agong bagi menimbang kehendak politik mereka.

Akhirnya nasib 33 juta rakyat Malaysia yang bakal berdepan bencana banjir akan ditentukan semasa PRU-15 diadakan secara tergesa-gesa sehingga tidak lagi menghiraukan kebajikan dan kepentingan rakyat.

Kepentingan dan kehendak UMNO lebih penting sehingga Ismail Sabri terpaksa akur dengan partinya dan membubarkan Parlimen.

Beberapa negeri juga sudah mengalami bencana banjir ketika ini, antaranya Johor dan Perak dengan media melaporkan hujan lebat hampir setiap hari menjelang hari pengumuman pembubaran Parlimen.

Pengakhirannya, rakyat juga yang terpaksa berdepan dengan kerakusan ahli politik yang mementingkan tembolok kuasa, kesusahan rakyat ditolak tepi demi mengejar cita-cita parti.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-