Wednesday, October 5, 2022

Tiada kerjasama dengan Umno, PH tanding semua kerusi

malaysiakini.com
N Faizal Ghazali
Diterbitkan: Oct 5, 2022 9:30 AM
Pakatan Harapan (PH) Kelantan menyatakan kesediaannya untuk bertanding di semua kerusi dewan undangan negeri (DUN) dan Parlimen di negeri itu pada PRU ke-15.

Pengerusinya Muhammad Husain berkata ia selaras dengan keputusan PH nasional yang sekali gus mengarahkan jentera gabungan politik itu bersiap sedia ke arah perancangan tersebut.

"Ini termasuklah kesediaan PH Kelantan untuk berdepan dengan BN dan PN serentak," katanya ketika ditemui Malaysiakini di Kota Bharu, semalam.

Muhammad yang juga pengerusi Amanah Kelantan berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung dakwaan wujudnya usaha yang cuba menggerakkan kerjasama tertentu antara PH dan Umno negeri untuk menumpaskan pemerintahan PAS.

Menegaskan perkara itu Muhammad berkata, sama ada PH atau Amanah memang sekali tidak ada menjalin sebarang kerjasama mahupun persefahaman rasmi terutama dengan Umno untuk berpakat menentang PAS di Kelantan.

"Justeru sebarang tindakan daripada mana-mana ahli, individu atau pimpinan PH yang bersama dengan Umno kononnya untuk berpakat melawan PAS, itu adalah berlawanan dengan dasar yang ditetapkan pucuk pimpinan PH.

"Sebarang kerjasama politik dengan mana-mana pihak hanya boleh dibuat jika mendapat persetujuan dari pihak pusat," katanya.

Tambah bekas Adun Gaal itu, adalah tidak logik untuk PH atau Amanah bekerjasama dengan Umno Kelantan yang secara jelas juga sudah mengumumkan akan bertanding di semua kerusi.

"Umno Kelantan telah mengeluarkan kenyataan untuk bertanding atas tiket BN di semua 45 kerusi Dun dan 14 kerusi Parlimen di Kelantan.

"PAS Kelantan pula sudah tentu akan bertanding di majoriti kerusi DUN dan parlimen dalam negeri ini, serta saki-bakinya akan diagih kepada Bersatu, sekutu mereka dalam PN," katanya.

Muhammad berkata melihat kepada perkembangan politik mutakhir ini, PH Kelantan yakin boleh meraih kemenangan dalam PRU ke-15, seterusnya membawa nafas perubahan baru kepada pentadbiran kerajaan negeri yang lebih cakna pada kebajikan rakyat dan pemerkasaan ekonomi di Kelantan ini.

"Sokongan dari semua rakyat Kelantan, termasuk daripada penyokong PAS atau PN dan BN kepada PH Kelantan demi menjayakan harapan baru untuk negeri ini diperlukan pada PRU ke-15 akan datang," katanya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-