Tuesday, October 4, 2022

UMNO nak PRU-15 bukan nak bela rakyat, tapi nak tukar keputusan mahkamah: Anwar

agendaily.com
04/10/2022
Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan anak muridnya Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Tindakan tergesa-gesa UMNO mahu membubarkan Parlimen dan mengadakan pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) bukan disebabkan mahu membela rakyat sebaliknya mereka mahu mencampuri urusan badan kehakiman negara.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa parti dipimpin anak muridnya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebenarnya bukan mahu membela nasib rakyat yang sedang susah ketika ini, tetapi sebaliknya mahu menukar keputusan mahkamah agar memihak kepada mereka.

“Sebab itu bila sebut pilihan raya, ia bukan soal banjir sahaja… Bukan soal banjir sahaja.

“Mereka (UMNO) ni nak buat ni sebab apa? Sebab dia rasa kalau dia menang, dia boleh tukar hakim, dia tukar keputusan mahkamah,” katanya semasa berceramah di Bandar Tun Razak semalam.

Presiden PKR itu bersama pemimpin parti pembangkang lain menolak keras usaha UMNO yang mahu membubarkan Parlimen dan mengadakan PRU-15 pada musim terdekat.

Pembangkang sebelum ini melahirkan kebimbangan sekiranya PRU-15 diadakan semasa musim tengkujuh bakal menyebabkan rakyat yang sedang mengalami kesusahan kehilangan harta benda akan lebih tertekan.

Bagaimanapun, Zahid sebelum ini berkata sedia meredah banjir sekalipun PRU-15 diadaka pada hujung tahun ini bagi memastikan kemenangan UMNO-Barisan Nasional nanti.

Anwar berkata parti yang angkuh dan sombong sehingga mengabaikan kepentingan rakyat perlu ditolak rakyat kerana mereka bukan mahu membela rakyat tetapi sebaliknya mahu mengawal kuasa semata-mata.

“Boleh ke nak sokong macam itu? Dia bukan menang, kita akan bela nasib rakyat pastikan harga barang terkawal, ringgit balik pulih dan negara pulih sebagai satu ekonomi yang kukuh.

“Saya tak dengar yang itu. Yang dia dengar kita nak maruah Melayu yang tak ditulis ialah selamatkan kami,” katanya lagi.

Untuk rekod, Jumaat lalu UMNO sudah membuat pendirian meminta Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mempersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong supaya dibubarkan Parlimen pada tahun ini juga.

Spekulasi bertiup kencang terdapat kemungkinan Parlimen bakal dibubarkan pada masa terdekat.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-