Monday, November 28, 2022

'Orang baik dan orang jahat tak boleh duduk bersama'

malaysiakini.com
Diterbitkan: Nov 28, 2022 7:33 PM
PAS hari ini melahirkan kemusykilan tentang kemampuan dan kerjasama yang bakal dibentuk oleh kerajaan yang diterajui oleh Perdana Menteri, Anwar Ibrahim.

Timbalan Presiden, PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata, sebagai pembangkang, gabungan Perikatan Nasional (PN) mahu melihat bagaimana kerjasama itu berlangsung selepas pelbagai kecaman dilemparkan terhadap pimpinan BN sebelum ini.

“Kita nak tengok sejauh mana dia (Anwar) dapat melaksanakan apa yang disebut dalam kempen... tolak penyamun tiba-tiba berpakat dengan penyamun.
"Semua orang tahu ucapan dia berapi-api menghentam golongan yang dianggap makan rasuah, lakukan penyelewengan.

"Bagaimana mereka boleh bekerjasama? Saya fikir, biasanya orang baik dan orang jahat tak boleh duduk sekali. Jadi kita nak tengok dan bagi kami itu keputusan dan kita sedia jadi pembangkang," kata Tuan Ibrahim ketika ditemui pada Majlis Kesyukuran PAS Kubang Kerian di Pasir Tumboh, di Kota Bahru, hari ini.

Dia berkata demikian ketika diminta mengulas kerajaan yang bakal dibentuk oleh Anwar yang menurutnya bukan kerajaan perpaduan kerana ia tidak melibatkan semua parti.

Sebaliknya, Tuan Ibrahim, berkata kerajaan baru yang membabitkan Pakatan Harapan (PH), Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gabungan Rakyat Sarawak (GRS) dan beberapa parti kecil lain, adalah sekadar kerajaan campuran.
"Saya fikir ini bukan konsep kerajaan perpaduan, kalau konsep kerajaan perpaduan semua parti (harus) ada.

"Kita harus hormat parti utama, rakyat bagi mandat pada PN. PAS saja ada 49 kerusi, parti yang tertinggi... tapi (parti) yang rakyat nak tak ada dalam kerajaan.

"Ini saya rasa bukan kerajaan perpaduan. Ini kerajaan campuran macam ABC," katanya.

Tidak jelas parti atau pihak mana yang dirujuk oleh Tuan Ibrahim sebagai 'orang baik mahupun orang jahat'.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-