Sunday, September 18, 2022

PRU-15 mungkin antara Oktober hingga Disember

hmetro.com.my
Mohamed Farid Noh
farid_noh@bh.com
Ahmad Maslan menunjukkan demontrasi sukan rakyat selepas merasmikan Karnival Sukan Peladang Sempena Hari Malaysia di Kampung Parit Baru, Ayer Baloi. FOTO FARID NOH

Pontian: UMNO yakin Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) diadakan antara Oktober hingga Disember ini, kata Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan.

Katanya, ia susulan ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam yang menyatakan pembubaran Parlimen akan dibuat sedikit masa lagi.

Katanya, bayangan diberikan Ismail Sabri yang juga Naib Presiden UMNO semalam adalah petunjuk paling jelas mengenai PRU-15 yang dimaklumkan secara umum dalam acara parti.

"UMNO yakin PRU-15 akan berlangsung dalam tempoh tiga bulan ini (Oktober hingga Disember).

"Cuma kena cuba elak sebelum banjir. Jika banjir Disember, jangan buat (PRU-15) Disember. November pun boleh pilihan raya.

"Kalau November pilihan raya, maknanya bubar (Parlimen) Oktober. Pengesahan Perdana Menteri dalam ucapan beliau semalam membolehkan parti membuat persiapan dan mencongak tarikh PRU-15," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Karnival Sukan Peladang Sempena Hari Malaysia di Kampung Parit Baru, Ayer Baloi di sini, hari ini.

Semalam, Ismail Sabri ketika melancarkan Jentera Pemuda UMNO, di Stadium Titiwangsa, Kuala Lumpur, dilaporkan mengulangi pendirian dan janjinya untuk segera berbincang dengan 'Top Five' mengenai pembubaran Parlimen.

Dalam pada itu, Ahmad yang juga Ahli Parlimen Pontian mengesahkan pertemuan dan rundingan Top Five UMNO yang dijadualkan pada 30 September ini akan diteruskan.

Katanya, walaupun Top Five sering bertemu secara tidak rasmi serta tidak diumumkan secara terbuka di media, pertemuan pada 30 September itu akan diteruskan seperti sudah dirancang.

"Saya yakin ucapan Perdana Menteri semalam itu bertitik tolak dari pertemuan dan rundingan Top Five secara tidak rasmi.

"Sebenarnya setiap kali sebelum Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, akan diadakan dahulu mesyuarat Top Five diikuti mesyuarat Biro Politik UMNO pada sebelah petang.

"Itu tidak termasuk pertemuan tidak rasmi di luar," katanya.

Top Five UMNO merujuk kepada lima kepimpinan tertinggi parti terdiri daripada Presiden, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi; Timbalan Presiden, Datuk Seri Mohamad Hasan serta tiga Naib Presiden iaitu Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Ismail Sabri sendiri.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-