Monday, November 21, 2022

Kumpulan Baju Merah beri amaran kepada Zahid

agendaily.com
21/11/2022
Kumpulan Baju Merah pernah mengadakan beberapa tunjuk perasaan di ibu negara sebelum ini. - Gambar FB

Kumpulan bergelar ‘Baju Merah’ memberi amaran mereka mungkin turun ke jalan raya jika Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi enggan meletak jawatan susulan ‘bencana’ yang menimpa Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), Sabtu lalu (19 November 2022).

Amaran oleh pergerakan itu, yang terdiri daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mesra BN, dibuat berikutan gesaan yang semakin meningkat supaya Zahid meletakkan jawatan dan tidak mengadakan perbincangan dengan Pakatan Harapan (PH) untuk menubuhkan kerajaan.

“Ada kemungkinan Baju Merah akan memulakan gerakan seperti cara kami menentang Bersih sebelum ini,” kata ketua penerangan pergerakan itu Ariffin Abu Bakar.

Ariffin yang diiringi sekumpulan penyokong baju merah awal-awal melaungkan gesaan agar Zahid meletak jawatan.

Kumpulan Baju Merah adalah pertubuhan yang terdiri daripada 300 NGO, telah ditubuhkan pada 2016 untuk menentang gerakan Bersih dan terlibat dalam beberapa tunjuk perasaan.

Ariffin berkata kumpulan itu menentang perbincangan antara Zahid dan PH untuk membentuk Kerajaan Persekutuan. PH turut dianggotai DAP – parti yang ditentang oleh orang Melayu.

“Sebelum ini, dia (Zahid) kata tiada DAP, tiada Anwar, namun ada teori mungkin ada kerjasama dengan PH,” katanya.

Beliau menyeru Zahid meletakkan jawatan secara terhormat dan tidak menunggu sehingga akar umbi memberi reaksi yang tidak dapat diramalkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ANDA JUGA INGIN MEMBACA INI :-